С ПРОЕКТИ ЗА НАД 150 МЛН. ЛВ. ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ЩЕ ПРИДОБИЕ НОВ МОДЕРЕН ОБЛИК

Европейските проекти, които изпълнява Община Благоевград и идеите за актуализация на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) представи кметът на Благоевград  Методи Байкушев по време на обществено обсъждане. Община Благоевград ще подобри публичната инфраструктура с проекти на стойност между 150 млн. лв. и 200 млн. лева.

 

„Източниците на финансиране са много и наистина можем да постигнем много за града. На първо място това са европейските програми, за инфраструктурата най-важни са  програмите „Развитие на регионите“ и „Околна среда“. На следващо място капиталова програма по закона за държавния бюджет, която е на стойност около 50 млн., освен това имаме и капиталова програма на община Благоевград, по която за публична инфраструктура отиват около 1,5 млн. лв. Следващата възможност е ИНТЕРРЕГ Гърция – България и ИНТЕРРЕГ България-Македония, следва Националният план за възстановяване и устойчивост, освен това имаме средства и по така наречения Норвежки механизъм и отделно от това имаме и друго финансиране от държавния бюджет“, подчерта кметът. 

 

По отношение на образователната инфраструктура ще бъдат изградени две детски градини – едната в кв. „Бялата висота“ при Девето основно училище, другата в кв. „Освобождение“ над Спортния комплекс на ЮЗУ. В проектното предложение е заложена и нова сграда в 9-то ОУ, където да се премине на едносменен режим. Предстои облагородяване на  дворните части на общинските училища - ще бъдат изградени паркове за игра, тренировки и отдих на жителите.

 

В плана е заложено и подобряване на социалната и здравната инфраструктура. Общината ще отвори още 19 социални услуги към настоящите 25.

 

От 15 април Община Благоевград започва поетапното изпълнение на цялостна реконструкция на ключови улици в ЦГЧ, намиращи се в района на Камерна опера, както и на ул. „Арсени Костенцев“. Те са част от общо 35 улици, по които имаме одобрени проекти за финансиране от държавния бюджет за реконструкция на подземна и надземна инфраструктура“, заяви кметът.  

 

По НПВУ в община Благоевград се очакват два транша: от 905 622 лв. за ремонти в кварталите и част от селата  и 2 млн. лв. за ремонт на центъра.

 

Кметът Байкушев обяви и нова концепция за Централна градска част, която предвижда обновяване на площадните пространства, разширяване на пешеходната зона и свързване на кв. „Вароша“ с центъра.

 

Ще бъдат изградени два подземни паркинга. Те са с локация под Съдебната палата и под площад „Македония“. Паркинг ще бъде изграден и на мястото на наказателния на улица „Скаптопара“, който ще бъде многоетажен.

 

Сред приоритетите ще бъдат и парковете - обновяване на парк „Ловен дом“. Очаква се ремонт и на обсерваторията. В Парк „Бачиново“ е предвидено обновяване на алеите и спортните съоръжения, изграждане на нови алеи с естествена настилка, „парково мостче“ между алея „Бачиново“ и бейзболното игрището и изграждане на тоалетни.

 

С 50 млн. лв. пък трябва да се ремонтира сградата, в която се помещават АУБ, ПИФ на ЮЗУ, Регионалната библиотека, зала „Яворов“.

 

Нашата цел е да постигнем не само различен облик на общината, но и повишаване на качеството на живот, така че младите хора да остават в Благоевград и да отглеждат тук децата си“, това подчерта кметът Байкушев. 

 

Всички средства са целеви, а общата им стойност е около 150 – 200 млн. лв. като минималната стойност на всеки проект може да бъде 851 00 лв., а максималната – 42 млн. лв. Проектите трябва да бъдат реализирани до 36 месеца

 

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

 

За допълнителна информация:

Десислава Атанасова, експерт ИОУ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/405768

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com