Процедурата „Разработване на иновации в предприятията“ беше представена във Велико Търново

Във Велико Търново се проведе информационен ден за представяне на процедура „Разработване на иновации в предприятията“  по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027 г. Подробностите по нея бяха разяснени от експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК), към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Събитието се проведе със съдействието и участието на екипа на Областен информационен център – Велико Търново.

В информационния ден се включиха представители на микро, малки и средни предприятия от региона, които са допустими кандидати по процедурата. Общият бюджет по нея възлиза на 127 млн. лв., като минималният размер на финансирането е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микро предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв. В зависимост от категорията на предприятието процентът на съфинансиране е между 25 и 60 %.

По процедура „Разработване на иновации в предприятията“ могат да кандидатстват и големи компании и фирми, но единствено в партньорство с МСП. Проектите на кандидатите трябва са насочени към някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за разработване на продуктови иновации или такива в бизнес процесите в различни сфери на икономиката, свързани с изследвания, изпитвания, измервания и валидиране, както и създаване и тестване на прототипи и пилотни линии и т.н.

Присъстващите на информационния ден зададоха и редица конкретни въпроси свързани с кандидатстването по процедурата и изпълнението на проектни предложения по нея.

Информационна кампания по процедура „Разработване на иновации в предприятията“ по ПКИП, продължава по график в градовете Русе, Варна, Стара Загора, Бургас и Благоевград. Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 16:30 часа на 15 май 2024 г.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt