ОИЦ СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ „ИНТЕГРИРАНИ ИНВЕСТИЦИИ В НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ – ЗА ОБРАЗОВАНИ, АКТИВНИ И РАБОТЕЩИ В РЕГИОНА МЛАДИ ХОРА“

На 08 април 2024 г. в зала „Май“ на Община Сливен, се проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с вх. рег. № BG16FFPR003-2.001-0015 „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“ с водещ партньор Община Сливен,  която е преминала успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост. На събитието присъстваха кметът на Община Сливен, Стефан Радев, Стоян Марков – зам. кмет на Община Сливен, Димитър Митев - председател на Общински съвет Сливен, Васил Александров – зам. кмет на Община Ямбол, Светозар Грозев – директор дирекция “ТУСЕ“ в Община Тунджа, Галина Караджова – началник отдел „ЕФП“ в Община Ямбол, директори на училища, общински съветници, представители на НПО, граждани. Модератор на срещата бе Весела Омайникова, управител на Областен информационен център Сливен, а Концепцията  представи Митка Крълева, началник отдел „ОРПП“ в Община Сливен.

Водещ кандидат на КИТИ е Община Сливен с партньори: Община Ямбол, Община Тунджа, Община Стралджа, ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“- Сливен, ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен, Фондация „Регионален център за икономическо развитие“- Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, Народно читалище „Съгласие – 1862“ Ямбол, ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ - Сливен, 4 Основно училище „Димитър Петров“ – Сливен, ПМГ „Атанас Радев“- Ямбол, Е. Миролио ЕАД.

В Концепцията са включени проекти и дейности насочени както към инвестиции в инфраструктура, така и към услуги в сферата на образованието, връзката му с пазара на труда и активирането на младите хора. Услугите ще бъдат изпълнявани от естествените партньори за този тип дейност - професионални гимназии и НПО. КИТИ включва две големи проектни идеи за изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура в два  индустриални паркa в общините Сливен и Тунджа, подобряване достъпа до Индустриална зона - Ямбол, инвестиции в част от образователната инфраструктура в Сливен и Ямбол, в изграждане на обекти за спорт и рекреация, както и проекти по мерки: "Приобщаващо образование и образователна интеграция", "Връзка на образованието с пазара на труда" на ПО и "Насърчаване на младежката заетост" на ПРЧР. В тази връзка, за постигане на амбициозната цел на концепцията, са предвидени интегрирани мерки от сектори: икономика, образование, туризъм, култура, околна среда и транспорт.

Всички присъстващи изразиха своята положителна оценка за Концепцията и желание тя да бъде финансирана.

Обществени обсъждания на КИТИ с водещ кандидат Община Сливен ще се проведат и на територията на общините – партньори, както следва:

  • За Община Ямбол: 09.04.2024г. от 10.30 ч. в ОИЦ – Ямбол, ул. Търговска № 34;
  • За Община Тунджа: 10.04.2024г. от 10.30 ч. в залата на Община Тунджа, гр. Ямбол, пл. Освобождение 1;
  • За Община Стралджа: 11.04.2024 г. от 10.30 ч. в залата на Клуб на пенсионера – гр. Стралджа.

Линк към презентация на КИТИ „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“:

https://docs.google.com/presentation/d/1eef3hTz_rP0U1DR6lmikI_fxnVvmIg9PXWhm07KQw-g/edit?usp=sharing

Препоръки и възражения по концепция „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“ могат да бъдат направени чрез онлайн анкета: https://forms.gle/n9z4KdXNDPkzG5ai7, както и на електронната поща на ОИЦ Сливен, който е част от Звеното за публични консултации към РСР на ЮИР: oicsliven@gmail.com, не по-късно от три работни дни след проведеното събитието.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.