Експертите от ОИЦ Габрово активно участваха в информационния ден за процедурата по разработване на иновации в предприятията

На 8 април 2024 г. в залата на Община Велико Търново се проведе информационен ден по процедура BG16RFPR001-1.001 "Разработване на иновации в предприятията". Събитието беше организирано от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа.

Експертите от Областен информационен център – Габрово се включиха в срещата с информация за местния контекст и необходимите ресурси за развитието на иновационната екосистема в региона.

Представителите на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" разясниха подробно процедурата, като акцентираха върху основната цел - подпомагане на българските предприятия в развитието на иновативни дейности в съответствие с тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г.

Участниците получиха информация относно размера на безвъзмездното финансиране, критериите за съфинансиране, както и възможностите за кандидатстване на микро, малки и средни предприятия. Бе подчертано, че кандидатстването на големи предприятия е възможно само в партньорство с МСП.

Експертите от Управляващия орган на Програмата предоставиха допълнителна информация относно обхвата на тематичните области на процедурата, като "Информатика и ИКТ", "Мехатроника и микроелектроника", "Индустрии за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии", "Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии", "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика".

Всички участници бяха информирани за процеса на подаване на проектни предложения, който се извършва изцяло по електронен път чрез специално предназначената Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕФСУ  (ИСУН, раздел „Европейски фондове при споделено управление (2021-2027)” https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/0a5a4290-5c65-42e6-a86a-9eff0d362875

Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 16:30 часа на 15 май 2024 г.

За допълнителни въпроси, моля, свържете се с Областен информационен център – Габрово на телефонен номер 066/ 807-222 и oic@gabrovo.bg