Туризъм, икономическа и логистична зони, транспортна свързаност – акценти в предстоящите концепции за териториални инвестиции на видинските общини

Над 90 милиона лева ще са инвестициите в област Видин при одобрение на концепциите за ИТИ от първата покана

 

137 участници от единадесетте общини от област Видин се включиха в информационната кампания на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин) за Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ), заяви днес на среща с медиите управителят на центъра Мариела Савкова. По време на срещите, които протекоха в работен формат, бяха обсъдени и идентифицирани допустими за изпълнение концепции за ИТИ за всяка от общините, като тези концепции капитализират местни предимства, свързани с природни и туристически забележителности, транспортна комуникативност, развитие на икономическа и логистична зони, както и селски туризъм.

На срещите е акцентирано и на допустимите дейности за десетте селски общини и за Видин, като център за интегрирано градско развитие. Инвестициите по ИТИ за селските общини  трябва да са в сферите на туризма, енергийната ефективност, устойчивата мобилност, здравната инфраструктура, индустриалните паркове и пътищата, от републиканската пътна мрежа извън TEN-T мрежата (при доказан ефект върху територията на региона като цяло).

Община Видин е допустима за кандидатстване по ИТИ само за меки мерки, подчерта Мариела Савкова, като от заделения бюджет на общината по Приоритетна ос 1 от Програмата за развитие на регионите (ПРР) - 60 494 913 лв., 30% може да ползва за участие в партньорства за изпълнение на концепции за ИТИ (Приоритетна ос 2 от ПРР).

Експертът Цветомир Ценков информира че над 90 милиона лева ще са инвестициите в област Видин при одобрение на четирите концепции за ИТИ от първата покана. За сравнение, всички средства от ЕС, привлечени в областта от 2007 година насам, са 367 810 661 лева. Предстоящите концепции на видинските общини ще донесат не само нови десетки милиони в икономиката и цялостното развитие на региона, но и ще отговорят на най-належащите и важни потребности на местните общности в единадесетте общини, посочи експертът.

Преди обявяването на втората покана за Интегрираните териториални инвестиции, екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе и допълнително, специално информационно събитие за всички потенциални бенефициенти в най-голямата община от областта – Видин. Целта е да бъдат привлечени към активност по ИТИ максимално широк кръг от заинтересовани страни от местната общност.

Областен информационен център–Видин е част от националната мрежа от 27 информационни центрове за популяризиране на Eвропейските фондове при споделено управление, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление.

 

За допълнителна информация:

Цветомир Ценков

Експерт „Комуникация, информация и логистика”

Тел: 0879 949 201