В Областен информационен център – Велико Търново се проведе информационна среща за Приоритет 1 на ПРР 2021-2027 г.

На 11 април 2024 г. в конферентната зала на Областен информационен център - Велико Търново се проведе информационна среща за представяне на възможностите за кандидатстване по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ (ПРР) 2021-2027 г. В събитието се включиха представители на общинска и областна администрация, териториални звена на държавни структури, бизнеса, висши учебни заведения, граждански сдружения, неправителствени организации, културни институции и други заинтересовани страни.

Нейко Генчев, зам.-кмет на Община Велико Търново и ръководител на Звеното за подбор на проектни предложения очерта функциите на общинска администрация като териториален орган, осигуряващ публичност и информация за процедурата, както и ролята на Звеното и Комитета за подбор на проектни идеи Той подчерта, че проектните предложения трябва да съответстват и на действащия План за интегрирано развитие (ПИРО) 2021-2027 г. на Община Велико Търново.

Мариела Цонева, директор на Дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново подробно запозна присъстващите с Указанията за кандидатстване с проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 г. - основна цел на процедурата, размер на безвъзмездната финансова помощ, допустимите за финансиране дейности, допустими бенефициенти и партньори, специфични изисквания, срок за кандидатстване и др.

Приоритет 1 на Програма „Развитие на регионите“ е изцяло насочен към градското развитие с териториален обхват десетте големи градски общини в страната, сред които е и община Велико Търново. Основната цел на процедурата е насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично развитие, култура, природното наследство, устойчивия туризъм и сигурността в градските райони.

Общият бюджет на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 638,5 млн. лв. Допустими за финансиране са инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност и обновяване на жилищни и обществени  сгради, устойчива градска мобилност, пътна и зелена градска инфраструктура, образователна, здравна и социална инфраструктура, жилищно настаняване, култура, спорт и туризъм.

Допустими бенефициенти по процедурата са държавни органи, общински и областни администрации, представители на гражданското общество и бизнеса, научна и академична общност, етажна собственост, лечебни заведения, културни институти и др. организации от публичния сектор. Кандидатите могат да участват самостоятелно или в партньорство, но в реализацията на една проектна идея не могат да участват повече от 5 партньора. Крайният срок за подаване на проектни идеи е 17:30 часа на 09.05.2024 г.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt