ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД МОДЕРНИЗИРА СГРАДАТА НА КАМЕРНА ОПЕРА И НЧ „НИКОЛА Й. ВАПЦАРОВ – 1866“ ПО ЕВРОПРОЕКТ

Емблематичната сградата на Камерна опера и НЧ „Никола Й. Вапцаров - 1866“ ще посреща жители и гости на Благоевград напълно обновена. Сградата бе открита символично днес от зам.-кмета по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев.

Модернизирането на благоевградското читалище е в резултат на спечелен и изпълнен проект от Община Благоевград, реализиран чрез комбинирано финансиране. Проект „Ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Камерна опера и Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1866“ – Благоевград“ е на обща стойност 2 889 236, 49 лв. От тях безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 270 990 лв., 1 145 150 лв. са осигурени с финансов инструмент от ЕФРР и малко над 473 000 лева - собствено финансиране от Община Благоевград.

В резултат на изпълнените по проекта дейности, в сградата са въведени мерки за енергийна ефективност. Залата за зрители е изцяло ремонтирана, обновени са репетиционните и работни помещения, осигурен е и достъп за хора в неравностойно положение. На предната фасада на сградата е монтиран и лед екран, на който ще се излъчва полезна информация, свързана с културните инициативи в града и значими за обществеността събития.

По време на заключителна пресконференция екипът по проекта отчете и ползите от извършените строително-монтажни работи – повишена привлекателност на градската среда чрез обновяване на културна инфраструктура, понижено потребление на електроенергия, увеличен брой посетители и участници в културния живот на Благоевград и подобрени условия за провеждане на културни събития.

По време на откриването на сградата на благоевградската опера и читалище бе отслужен и водосвет за здраве, а най-нетърпеливите благоевградчани имаха възможността да разгледат обновената сграда на двете културни институции.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com