ПРОВЕДЕ СЕ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИИТЕ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (КИТИ) В ОБЩИНА СТРАЛДЖА

На 11 април 2024 г. екипът на Областен информационен център – Ямбол (ОИЦ-Ямбол), като част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие (РСР) на Югоизточен регион проведе публично обсъждане на 3 концепции за ИТИ, в които са заложени дейности на територията на община Стралджа. Водещи партньори в концепциите са Общините Бургас, Сливен и Сдружение Югоизточен регионален иновационен център „Здраве”.

В обществената дискусия се включиха партньорите по проекта, представители на местната администрация, общински съветници, граждани и други заинтересовани лица.

Събитието откри управителят на ОИЦ-Ямбол г-жа Станислава Иванова, която описа предстоящите инвестиции и значението им за общината и региона. Тя акцентира върху новия интегриран териториален подход в регионалното развитие и важността на сформираните партньорства.

Първата представена концепция беше „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“, с водещ партньор Община Сливен от г-жа Митка Крълева - Началник отдел „Общинско развитие, проекти и програми" в Община Сливен. Тя очерта основната рамка на заложените дейности, като акцентира на предвидените инвестиции на територията на община Стралджа, а именно: инвестиции за подобряване на условията за туризъм, чрез ремонт на съществуващата сграда на хижа „Люляк“; реконструкция на съществуващи екопътеки, беседки и пейки; доставка на нови атракции и съоръжения за спорт.

Публичното обсъждане продължи с концепцията на Община Бургас „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, представена от  управителя на ОИЦ-Ямбол. С концепцията се цели да се оборудва и обзаведе Общински Център за педиатрична профилактика в гр. Стралджа за медицинско обслужване, ранна диагностика, превенция на уврежданията, за телемедицина за нуждите на детското здравеопазване.

Последната концепция на Сдружение Югоизточен регионален иновационен център „Здраве” беше представена от г-жа Мария Колева, експерт в ОИЦ-Ямбол. Инвестициите, заложени в концепцията са в секторите здравеопазване, социални услуги, култура, икономика, наука, иновации и туризъм, в т.ч. мерки за насърчаване на туризма, мобилни кабинети в подкрепа на провеждане на информационни кампании и профилактика и оборудване на общопрактикуващи лекари с фокус върху отдалечени и труднодостъпни места.

Срещата беше закрита от г-н Гроздан Иванов – зам. кмет на Община Стралджа, който благодари на партньорите за оказаната подкрепа и доброто сътрудничество. Той акцентира върху значението на всички заложени дейности за развитието на община Стралджа, като изрази увереност, че инвестициите ще получат широко одобрение и ще бъдат реализирани.

В края на събитието всички участници попълниха предоставените анкетни карти, в които споделиха своята подкрепа за представените концепции.

Публичните обсъждания, организирани от ОИЦ-Ямбол приключват на 12.04.2024 г. в община Елхово.

 

Областен информационен център – Ямбол е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в Р. България.
 

Областен информационен център – Ямбол

Тел. 046/62 01 89

e-mail: oic.yambol@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/OblastenInformacionenCentrGrAmbol