ПРОВЕДЕ СЕ ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ПО ПРОЕКТ „ОБРАЗОВАНИЕ И ГРИЖИ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ В ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ“

На 11.04.2024 г. се проведе информационно събитие под наслов „Деня на отворените врати“ в „Център за услуги – Хъб 1 и мобилните Хъб 2 и Хъб 3“ по проект „Образование и грижи в ранна детска възраст в Община Кюстендил“. Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ и се изпълнява от Община Кюстендил в партньорство със Сдружение "Център за регионално развитие РОМА".

На събитието присъстваха кметът на Община Кюстендил - инж. Огнян Атанасов, общински служители, представители на ОИЦ – Кюстендил,  лица, свързани с дейността на хъбовете, включително представители на общността, широката общественост, медии.

Целта  на проекта е да предостави подкрепа на деца от уязвими групи, включително от ромски общности в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, като се цели да се ограничи и предаването на бедността между поколенията.

Комплексните интегрирани мерки са насочени към подобряване на достъпа до образование, опазване на здравето и развитие на социални умения за деца на възраст 0 – 6 г., които не посещават /нямат достъп до детска градина или ясла, или живеят в изолирани селски/градски и/или бедни райони с концентрация на проблеми, създаващи риск от бедност, социално изключване и маргинализация. Сред целевите групи по проекта са и родители, настойници, бъдещи родители.

Участниците в събитието се запознаха с комплексните интегрирани услуги за деца, които се предоставят в центъра, с постигнатите резултати и бъдещите планове на екипа от специалисти.