Изключителен интерес към публичното обсъждане на концепцията за развитие на Тракийски университет – Стара Загора

Пред пълна зала днес, 12.04.2024 г., се проведе първото публично обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ „ПОДОБРЯВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА И РАЗВОЙНАТА ДЕЙНОСТ С БИЗНЕС ДЕЙНОСТИТЕ В ЮГОИЗТОЧЕН РЕГИОН“, с водещ партньор Тракийски университет и партньори Община Стара Загора, Община Царево, „Дерони“ ООД, гр. Стара Загора и Сдружение „Зелени Балкани - Стара Загора“.

Официално събитието бе открито от г-жа Радка Тилева – управител на Областен информационен център – Стара Загора, която приветства официалните гости, студенти, медии и граждани в залата. Тя благодари на проф. д-р Добри Ярков и доц. Емил Славов за цялостното партньорство на Висшето учебно заведение през годините и пожела успех на концепцията в по-нататъшното й оценяване и реализация на дейностите.

От своя страна проф. Ярков също благодари на всички присъстващи, изказа задоволство от свършената работа и сподели, че очакванията пред целия екип на Тракийски университет са до 2050 година, броят на студентите да се увеличи двойно, като към настоящия момент те са повече от 10 000, от 57 различни държави. „Искам да бъдем пример за всички за това, което правим в Тракийски университет“, завърши той.

Доц. д-р Славов представи конкретната КИТИ, с всички включени в нея дейности, като се спря подробно на всяка една от дейностите, които предстоят да бъдат изпълнявани. Специално внимание отдели и на партньорите в концепцията, в лицето на г-н Димитър Ангелинов (Дерони ООД), д-р Руско Петров (Зелени Балкани), представители на община Стара Загора, и партньора в лицето на община Царево.

Не случайно каза той: „Когато науката, образованието и бизнеса вървят ръка за ръка, успехът е гарантиран“. Стремежът на цялото ръководство е да се създаде една съвременна практическа среда, в която да работят нашите студенти. Наблегна и на идеята за изграждане на спортен комплекс, включващ закрит басейн, тенис игрища, мултифункционална зала с 1500 места, понеже много важно е обучаващите се да имат създадени добри и модерни условия за допълнителна практическа работа във връзка с повишаване на уменията си. В същото време комплексът ще бъде ползван и за почивка, релакс, рехабилитация след дългия учебен ден, добави той. Достъп до спортните съоръжения ще бъде осигурен и за широката общественост в Стара Загора. Не пропусна да отбележи, че учебното заведение е заложило и дейности, свързани с изграждане на фотоволтаична система за производство на електроенергия.

Събитието продължи с дискусия, коментари и препоръки от страна на присъстващите в залата. Всеки един от взелите участие в дискусията не скри възхищението си от това, което Висшето учебно заведение е планирало като дейности и цялостната работа по концепцията. Сред тях бяха – г-н Олег Стоилов (Търговско-промишлена палата – Стара Загора), г-жа Румяна Грозева (Агенция за регионално икономическо развитие), г-н Антон Тонев (представител на бизнес средите, НПО, община Стара Загора), г-н Руско Петров (Зелени Балкани), Станимир Христов (Конфедерация на работодатели и индустриалци в България), г-н Бончо Григоров (Тракийски университет) и други.

107 300 000 лв. е общата стойност на инвестициите, заложени в концепцията. Безвъзмездната финансова помощ ще се осигурява от програмите „Развитие на регионите“ 2021-2027г., Програма „Околна среда“2021-2027г. и Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Предвидено е и съфинансиране от страна на водещия партньор, както и ползването на финансови инструменти.

Следващото публично обсъждане е на 15.04.2024 г. (понеделник) от 16,30 часа в сградата на Община Казанлък.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз.