ОИЦ – Добрич участва в местна конференция по проект "Европа на Балканите: Общо Бъдеще" на БТА

Днес, в Националния пресклуб на БТА - Добрич се проведе местна конференция по проект "Европа на Балканите: Общо Бъдеще" на Българска телеграфна агенция. В дискусията участваха Областният управител на област Добрич, представители на общински администрации, местните инициативни групи, Търговско промишлена палата-Добрич, медии.

Инж. Геновева Друмева, управител на ОИЦ – Добрич, представи постигнатите резултати в област Добрич през програмния период 2014-2020 г. По справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) от началото на 2014 г. до 31.12.23 г. в Област Добрич са сключени 1208 договора, с което се нарежда на второ място след Област Варна.

Оперативните програми 2014-2020 г. са подкрепили 1155 проекта за над 394,1 млн. лв., от които повече от 286,2 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ (БФП). По брой сключени договори на първо място е Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК) с 538 договора, следвана от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) с 101 проекта и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. (ПРЧР) – 80 договора. По договорена БФП на първите три места се нареждат Оперативните програми „Околна среда“ (ОПОС) с инвестирани 93 млн. лв., „Региони в растеж“ (ОПРР) – 45,1 млн. лв. и 29,1 млн. лв. от ОПИК.

Със средства от ОПИК предприятията в областта повишиха енергийната си ефективност, модернизираха и подобриха производствения си капацитет и преодоляха икономическите последствия от пандемията Covid-19. С подкрепата на ОПРЧР общините предоставиха патронажни грижи на възрастни, интегрирани услуги за деца, подкрепа в общността и др., а чрез Оперативна програма „Храни“ бе осигурен топъл обяд на нуждаещите се. Проектите, финансирани от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ бяха насочени към социално включване, образователна и професионална интеграция на уязвимите групи. ОПРР е подкрепила 18 договора на Общините град Добрич и Генерал Тошево за повишаване на енергийната ефективност на обществени и жилищни сгради, обновяване на образователна инфраструктура, благоустрояване на градската среда и др. Чрез ОПОС в общините град Добрич и Тервел е подобрен водния сектор, а Община Шабла подобри природозащитно състояние на червеногушата гъска. С осигуреното финансиране от ПМДР, част от което е чрез Стратегията за ВОМР на Местната инициативна група „Шабла-Каварна-Балчик“ са изградени, оборудвани и модернизирани ферми за аквакултури, подобрени са условия на труд в сектора, обновяване на публичната инфраструктура в черноморските общини и др. С подкрепата на Оперативна програма „Добро управление“ над 12 г. ОИЦ-Добрич предоставя безплатна експертна информация за възможностите за финансиране с европейски средства на потенциалните бенефициенти.

С най-много сключени договори и по размер на договорена БФП на първо място са бенефициентите от община град Добрич – 485 проекта за 208,7 млн. лв., от които 163,2 млн. лв. са БФП. Проектите на общинските администрации са 149 на обща стойност 190,6 млн. лв., като БФП е 86% или над 163 млн. лв. са инвестирани в публична инфраструктура.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: Общо бъдеще". Сред целите му са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от Европейския съюз (ЕС) чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg