ОИЦ БУРГАС СТАРТИРА СЕРИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ОБСЪЖДАНИЯ НА КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

На 10 април в заседателна зала №2 на Община Карнобат се проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0121 „Подобряване на образователната, спортната и зелена градска инфраструктура и постигане на устойчива градска мобилност – важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал в ЮИР“ с водещ партньор Община Карнобат, която е преминала успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост.

На събитието присъстваха кметът на Община Карнобат – Георги Димитров, Желко Дерменджиев – директор дирекция „Европейски и национални програми и проекти“, зам. кметове на Община Карнобат – Стефка Иванова и Мария Генова, представители на общинска администрация и граждани. Модератор на срещата бе Ана Янчева, управител на Областен информационен център Бургас, а Концепцията представи Станимира Господинова, експерт ИОУ, ОИЦ – Бургас.

Водещ кандидат е Община Карнобат с партньори: СУ “Св.св. Кирил и Методий“-гр. Карнобат, Професионална гимназия за селско стопанство - гр. Карнобат, Център за социална рехабилитация и интеграция - гр. Карнобат и Основно училище „Христо Ботев“ , с. Екзарх Антимово, Професионална гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев", гр. Свиленград.

Комбинираната КИТИ включва интегриран комплекс от мерки и дейности, насочени към разрешаване на конкретни проблеми и оползотворяване на потенциалите за развитие в ЮИР и по-конкретно в община Карнобат.

Проектите са обвързани с облагородяване на средата чрез мерки в зелена градска инфраструктура и сигурност на обществените пространства; интервенции в пътна и спортна инфраструктура посредством изграждане на велоалеи и спортни площадки; равен достъп до образование посредством инвестиции в образователна инфраструктура и закупуване на училищни автобуси. Планирани са „меки“ мерки в сектор образование посредством десегрегация, превенция на вторичната сегрегация и дискриминацията, в т.ч. преодоляване на негативни обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност. За подсилване на този ефект са предвидени мерки за повишаване качеството на образованието посредством подобряване достъпа до образователни услуги в училища с висока концентрация на уязвими групи.

По време на форума, експертите на ОИЦ – Бургас проследиха обществената подкрепа чрез дискусионен панел и анкетни форми. Служителите на центъра продължават по график със срещите по места, за да представят в детайли проектните идеи и да получат обратна връзка за нагласата на местните общности.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.