Областен информационен център – Бургас с обществено обсъждане и в Община Айтос

На 17 април, в Заседателната зала на Община Айтос се проведе публично обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) “Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор Община Бургас. Представената концепция е преминала успешно етапа на оценка на административно съответствие и допустимост.

Проектната идея за интегрирани териториални инвестиции се отличава с широк спектър от партньори и възможността да се ползва не само подкрепата на Програмата „Развитие на регионите“, но и на още три европрограми.

Общественото обсъждане бе организирано от Областен информационен център – Бургас, като част от експертните звена към РСР, а участие взеха зам. кметовете на общините Айтос и Руен, партньори по проекта, общински съветници, общински служители, представители на общинската болница и граждани.

Мария Куманова, директор Дирекция „Демографски политики, мониторинг и контрол“ към Община Бургас, представи в детайл партньорите и дейностите в Концепцията. Стана ясно, че интегрираният проект включва поредица от интервенции в множество общини от региона, свързани с детското здравеопазване.

Планирано е създаването на кабинети за профилактика на подрастващите, инвестиции в педиатричните отделения в областните градове, реновиране на здравната инфраструктура, както и изграждането на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас.

Партньори по проекта са 18 общини, включително и Айтос, 9 държавни и общински болници, 2 висши учебни заведения, едно средно училище, един икономически оператор, три НПО, един Иновационен център и Министерство на здравеопазването. Целта е да се подобри здравната инфраструктура и достъпът на децата до здравни услуги в Югоизточен регион за планиране.

С дейностите по проекта ще се оптимизират извънболничните грижи и болничната помощ, ще се създаде център за профилактика, единен денонощен координационен център и др. Проектът предвижда още създаването на Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии за ранна диагностика на онкологични заболявания и редки болести при децата.

Екипът е разработил и програми, свързани с подкрепа на дуалното обучение, мерки за подкрепа на продължаващото обучение в здравеопазването и осигуряване на специализации, както и програми за профилактика на отделни заболявания в детска възраст. Предвидено е и здравно училище за родители.

По време на форума г-жа Куманова отговори на конкретни въпроси на присъстващите, свързани с проектните предложения на Общините Айтос и Руен, като част от мащабната проектна идея.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.