Областен информационен център (ОИЦ) - Бургас проведе финално събитие в рамките на двуседмична кампания по публични консултации на Концепции за интегрирани териториални инвестиции

На 19 април в Експозиционен център „Флора“ - Бургас, Областен информационен център (ОИЦ) - Бургас проведе финално събитие в рамките на двуседмична кампания по публични консултации на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които са преминали успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост. Събитието откри Весна Балтина, зам. кмет Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата, Община Бургас. Тя подчерта важността на използвания териториален подход и възможността да се акцентира на местните потенциали и идентифицирани специфични нужди.

Мария Куманова, директор Дирекция „Демографски политики, мониторинг и контрол“ представи концепцията „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточен регион“ с водещ партньор Община Бургас.

Проектната идея обединява – 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването - за използване на техния потенциал и ресурси за създаване на нов модел за интегрирана здравна грижа за деца и постигане на качествена, модерна, навременна и достъпна здравна грижа, фокусирана върху децата от Югоизточния регион за планиране.

Със заложените дейности ще се оптимизират извънболничните грижи и болничната помощ, ще се създаде център за профилактика, единен денонощен координационен център и др. Интегрираният проект включва серия от дейности в областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол, свързани с детското здравеопазване, създаването на кабинети за профилактика на подрастващите и инвестиции в педиатрични отделения. Проектът предвижда още създаването на Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии за ранна диагностика на онкологични заболявания и редки болести.

Екипът на Община Бургас е разработил и няколко важни програми, свързани с подкрепа на дуалното обучение, мерки за подкрепа на продължаващото обучение в здравеопазването и осигуряване на специализации, както и програми за профилактика на отделни заболявания в детска възраст. Предвидено е и здравно училище за родители.

Основен принос към дискусията и събраната обратна връзка в град Бургас имаше лекарското съсловие. Представената концепция срещна одобрението на присъстващите, което бе отразено и в попълнените от тях анкети. Следва етап на допълнителна приоритизация, а първа фаза на процедурата ще приключи с Обща програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към Интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2, в която ще бъдат включени одобрените от РСР КИТИ.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.