В Царево се проведоха обществени обсъждания на три концепции за интегрирани териториални инвестиции

На 18 април в заседателната залата на Читалище „Георги Кондолов“, Царево, експерти от Областен информационен център - Бургас проведоха обществени обсъждания на три концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които са преминали успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост. На събитието присъстваха Марин Киров, кмет на Община Царево, Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново, Иван Гайков - кмет на Община Приморско, Лидия Шилова – представител на Агенция пътна инфраструктура, общински съветници, представители на администрацията и граждани.

Разгледани бяха следните проектни идеи:

• Концепция за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0125 „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“ с водещ кандидат Община Бургас, партньор Община Царево.

Проектната идея обединява – 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването - за използване на техния потенциал и ресурси за създаване на нов модел за интегрирана здравна грижа за деца и постигане на качествена, модерна, навременна и достъпна здравна грижа, фокусирана върху децата от Югоизточния регион.

• Концепция за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0103 „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране от ниво 2“, с водещ кандидат Агенция “Пътна инфраструктура”, партньор Община Царево.

С дейностите по концепцията ще се подобри транспортната свързаност на ниво регион, вкл. връзката на общините Царево и Малко Търново с населените места по протежение на Южното Черноморие. Предвидените интервенции ще подпомогнат икономическата активност и трудовата мобилност в региона. Добрата пътна инфраструктура, ведно с планираните мерки за развитие на устойчив туризъм, ще допринесат за по-балансирано развитие на региона и намаляване на вътрешнорегионалните различия.

• Концепция за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0013 „Подобряване на връзките на образованието, научноизследователската и развойната дейност с бизнес дейностите в Югоизточен регион“ с водещ кандидат Тракийски Университет, партньор Община Царево.

Целта на концепцията е да се оползотвори оптимално местния потенциал за постигане на по-висок стандарт на живот, благоприятна среда за иновации и интелигентна специализация на територията на общините Стара Загора и Царево, чрез насърчаване на партньорството и сътрудничеството между участващите заинтересовани страни. Допринася за създаване на условия за жизнен, икономически силен и устойчив регион като отговор на неблагоприятните демографски тенденции, климатичните промени, преход към нисковъглеродна икономика, индустриална трансформация.

Публичните обсъждания имат за цел да осигурят възможността за участието на местните общности в процеса на подбор на концепции чрез изразяване на мнение и подкрепа.

След представянето на концепциите, форумът продължи като дискусия с коментари и препоръки от страна на присъстващите в залата. Обществената подкрепа бе проследена от експертите на ОИЦ-Бургас чрез онлайн анкетни форми.

Екипът на центъра продължава по график с предвидените срещи по места.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.