В Бургас се проведе обществено обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции Академия “Успешно ново начало“

На 17 април в Културен център „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“ при изключителен интерес премина общественото обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0035 Академия „Успешно ново начало“, с водещ партньор Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров”. Проектната идея е преминала успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост. Партньори по проекта са Регионалното управление на образованието, Бургаската регионална туристическа камара и шест фирми от областта на хотелиерството и ресторантьорство.

На събитието присъстваха инж. Фотинка Въргова, ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров”, Христина Димитрова – началник отдел „Професионално образование и обучение“ към РУО Бургас, икономически оператори, партньори в концепцията и граждани. Общественото обсъждане бе организирано от Областен информационен център – Бургас, като част от експертните звена към Регионалния съвет за развитие на Югоизточен регион за планиране.

Академия „Ново начало“ цели поетапно въвеждане на дуално обучение. Различният подход е в разработването на отворена система на обучение съобразена с нуждите на регионалния пазар на труда. Академията ще се стреми да осъществи гъвкав отворен модел на мобилност между заинтересованите страни, който в годините може да се мултиплицира, надгражда и усъвършенства. Ще се подобри съответствието на професионалното образование към изискванията на бизнеса чрез валидиране на знания, умения и компетентности на заинтересованите страни-наставници, работници, родители, учители. Ще се подобри нагласата на учители и ученици за включване в различни Европейски и други проекти с оглед личностното и кариерно израстване и развитие.

След детайлно представяне на заложените дейности и акценти на проектната идея форумът продължи под формата на дискусионен панел.

Събраните анкетни форми от всички проведени публични консултации се обработват от експертите на центъра и на тази база се изготвя общ доклад, отразяващ нагласата на местните общности и събрана гражданската подкрепа.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.