В Горна Оряховица раздават хранителни продукти по операция „Подкрепа“ от Програма за храни

В Горна Оряховица започна раздаването на хранителни продукти за нуждаещите се по Програма за храни. Пунктът за раздаване на хранителните продукти се намира на ул. „Вичо Грънчаров“ № 19, и в него дежурят доброволци от БЧК и служители на общинската администрация. Пунктът ще работи до 31 май, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 ч. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис. Лицата, които не могат лично да получат хранителните продукти, могат да упълномощят за това трето лице, като образец на пълномощно може да се вземе от самия пункт.

Хранителните продукти са осигурени от БЧК в изпълнение на Операция BG05SFPR003-1.004 „Подкрепа“ по Програма за храни и основно материално подпомагане (ПХОМП) 2021-2027 г., финансирана от ЕС чрез Европейски социален фонд плюс (ЕСФ+). Целта е предоставяне на комбинирана подкрепа с базови хранителни продукти и предоставяне на материална помощ, допълнена със съпътстващи мерки за нуждаещите се лица от бедни и рискови семейства, застрашени от социално изключване.

Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 7 вида консерви: зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба. Едночленните и двучленните семейства ще получат един хранителен пакет с общо тегло 10,890 кг, а тричленните и по-големите семейства - два хранителни пакета с общо тегло 38,470 кг.

Пакетите с храни са предназначени за лица и семейства от седем категории, подпомагани на различни основания от дирекциите „Социално подпомагане“. Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане, в качеството на Управляващ орган на програмата.

Правоимащите по операция „Подкрепа“ от Програма за храни и основно материално подпомагане в община Горна Оряховица са общо 2254 души.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt