РАБОТНА СРЕЩА С ФОКУС ВЪРХУ СОЦИАЛНАТА ИКОНОМИКА В ОИЦ-СИЛИСТРА

В залата на Областен информационен център – Силистра (ОИЦ) се състоя първа опознавателна среща между екипите на Регионален център за социалната икономика гр. Габрово и на ОИЦ-Силистра.

Екипът по Проект „Развитие на социалната икономика“, фокус-точка гр. Габрово представи целите по които работи, както и планираните дейности за развитие на социалната икономика в региона. Регионален център на социалните предприятия е една от 6-те фокус-точки в страната и изпълнява социалната политика на Министерството на труда и социалната политика за Северен Централен район на планиране. Сред целите им е да се насърчи модернизацията и дигитализацията на работните процеси в социалните предприятия, да се повиши тяхната видимост и конкурентоспособност, както и да се подобри квалификацията на персонала. Основна цел на екипа е да запознае и действащия бизнес с възможностите на социалното предприемачество и насърчителните мерки, с които държавата ще подпомогне работодателите.

Експертите обсъдиха възможностите за бъдещи партньорски инициативи, които да повишат информираността на заинтересованите страни относно възможностите за социално предприемачество, включително чрез европейско и държавно финансиране. Работата в мрежа е от ключово значение за достигането до целевите групи, за да се осигури подкрепа за социално включване и самостоятелен начин на живот на хората в неравностойно положение.

В близките месеци предстои организирането на информационен ден в Силистра, посветен на развитието на социалната икономика, както и на възможностите за подкрепа и регистрация на социалните предприемачи. Ще бъде представена и марката „Продукт на социално предприятие“, която Министерството на труда и социалната политика предоставя безвъзмездно на социалните предприятия за обозначаване и разпознаване на техните стоки и услуги.