ТРИ КИТИ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ГЪРМЕН

При голям интерес от страна на заинтересовани страни и общественост преминаха обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции в град Гоце Делчев. Три концепции бяха представени по време на събитията в южния град от Елена Михова – експерт в ОИЦ – Благоевград и член на Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион. И трите концепции предвиждат изпълнение на дейности на територията на община Гоце Делчев и са преминали успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост.

Община Гоце Делчев е водеща организация по концепция № BG16FFPR003-2.001-0099 „Повишаване качеството на живот, качеството на предоставяните публични услуги, развитие на местния бизнес и по-ефикасно оползотворяване на потенциалите на територията за развитие на устойчив туризъм и популяризиране на местните културни, исторически и природни забележителности“. Концепцията включва участието на партньори от различни видове заинтересовани страни - една градска и две селски общини, публичен сектор, НПО и частен сектор. Концепцията предвижда инвестиции в сферата на околната среда, зелена градска, образователна, социална, здравна, пътна, енергийно-ефективна инфраструктура, които са съчетани с подходящи меки мерки. Основната цел на концепцията е да се оползотвори потенциала на територията и да се повиши качеството на човешкия капитал в партньорство между общините Гоце Делчев, Гърмен и Сандански.

Общата прогнозна финансова рамка на КИТИ е в размер на 30 213 000 лева. От тях 22 935 000 лева са предвидени по Програма „Развитие на регионите“ и включват широк кръг от мерки като подобряване на зелената инфраструктура в град Гоце Делчев, ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на няколко кметства в общината, обновяване на детска градина, цялостен ремонт, оборудване и модернизация на НЧ „Просвета“ в град Гоце Делчев, реконструкция на общински обходен път, ремонт и оборудване на поликлиниката в града и създаване на изцяло нова здравно-социална услуга за резидентна грижа за лица с трайни увреждания.

Партньорите от Община Гърмен са заложили ремонт и оборудване на три здравни служби в общината, цялостно обновяване на Туристически информационен център в село Огняново, мерки за развитие на устойчива мобилност и повишаване безопасността на пешеходното движение.

Дейностите по Програма „Образование“ са на стойност 1 300 000 лева и включват мерки по десегрегация и превенция на дискриминацията на територията на общините Гоце Делчев и Гърмен и мерки за ограмотяване на възрастни.Г

С 4 500 000 лева по Програма „Околна среда“ Община Гоце Делчев предвижда въвеждане на мерки за борба с наводненията, чрез подобряване състоянието на река Градска, а по Програма „Развитие на човешките ресурси“ са предвидени 878 000 лв. за активиране на безработни лица, повишаване на квалификацията, адаптиране на работна среда и осигуряване на транспорт от и до работното място в три предприятия от региона.

КИТИ № BG16FFPR003-2.001-0099 беше представена и по време на обществено обсъждане в село Гърмен, участие в което взеха представители на местната общност.

Втората представена в Гоце Делчев КИТИ № BG16FFPR003-2.001-0165 „Културата като инструмент за устойчиво развитие на туризъм, територии, общности и бизнес в ЮЗР“ е с водещ партньор Драматичен театър „Н. Й. ВАПЦАРОВ“ – Благоевград. Мястото на изпълнение на тази концепция са общините Благоевград, Гоце Делчев и Симитли.

НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“, с. Мосомище, община Гоце Делчев участва в концепцията чрез Дейност 4 за обновяване и модернизиране на читалището. Инвестицията предвижда изпълнение на енергоефективни мерки, ремонт на ВиК, ел. инсталация, инсталация за отопление, охлаждане и вентилация, инсталиране на фотоволтаична централа за производство на ел. енергия за собствени нужди,  вътрешно обновяване на помещения, вкл. зала със сцена и капацитет 250 места и доставка на оборудване и обзавеждане; мерки за зелена инфраструктура и създаване на онлайн електронен каталог на библиотечния фонд и дигитализация на ценни местни издания. Общата стойност на тази инвестиция е 1 600 000 лв. и тя ще бъде финансирана от Програма „Развитие на регионите“.

Третата концепция, в която Община Гоце Делчев е партньор, е  с № BG16FFPR003-2.001-0148 „Зелен и социален Югозападен регион“ и е с водещ партньор Община Ботевград. В нея Община Гоце Делчев участва като партньор в дейност 6 – „Създаване на интегриран туристически продукт „Зелен коридор на природата и културното наследство“, свързващ общините Ботевград, Етрополе, Горна Малина, Струмяни и Гоце Делчев.

Обществените обсъждания, организирани от Звено за публични консултации към РСР на ЮЗР, продължават в четвъртък в град Белица, когато пред заинтересовани страни и общественост ще бъде представена концепция с кандидат Община Благоевград и партньор Община Белица.

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com