ОИЦ-Добрич се срещна с работодатели в сферата на туризма в с. Кранево

На 25 април 2024 г., в с. Кранево, община Балчик, Областният информационен център – Добрич проведе среща с местните работодатели, представители на туристическия сектор и бизнеса. Инж. Геновева Друмева, управител на центъра, представи дейността и услугите на центъра, както и възможностите за финансиране с европейски средства.

До 15 май 2024 г. продължава приема на проектни предложения по процедура BG16RFPR001-1.001 - „Разработване на иновации в предприятията“, като финансирането е в размер от 50 000 до 500 000, в зависимост от категорията на предприятието. Ще се подкрепят проекти за разработване на продуктова иновация или иновация в бизнес процесите, насочена към производство на стоки и предоставяне на услуги. По предстоящата процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ допустими кандидати са микро или малки предприятия, регистрирани не по-късно от 31.12.2020 г. Безвъзмездната финансова помощ ще е от 25 000 лв. до 150 000 лв. за закупуване на нови машини, съоръжения, оборудване, създаването на онлайн магазин и др.

Интерес от страна на работодателите имаше към процедурите по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. С осигурените средства те ще имат възможността да повишат знанията и уменията на своите работници и служители по предстоящата процедура „Нови умения“. Чрез проектите „Младежка заетост+“ и „Започвам работа – Компонент 3“ на Агенцията по заетостта работодатели могат да осигурят заетост и обучение на младежи на възраст от 16 до 29 г. вкл., и субсидирана заетост за безработни и неактивни лица, вкл. в неравностойно положение и с трайни увреждания. Присъстващи проявиха интерес и към предстоящата процедура „Младежка инициатива АЛМА“, по която ще бъдат предоставени възможности на младежи от уязвими групи за стажуване в друга държава-членка в ЕС за период от 2 до 6 месеца и прилагане на наученото в чужбина на работно място в България.

Представена беше предстоящата мярка 6.4. “Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ на Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“, с допустими кандидати земеделски стопани, микропредприятия и занаятчии от двете общини. Безвъзмездното финансиране може да се инвестира в производство или продажба на неземеделски продукти, развитие на услуги във всички сектори, развитие на занаятите, изграждане и обновяване на туристически обекти с до 20 помещения за настаняване и др. Финансовите параметри предстои да се уточнят.

На присъстващите бе насочено вниманието, че за първи път бизнеса е допустим партньор по проекти по Интегрирана териториална стратегия по Приоритет 4 „Интегриран регион“ по ИНТЕРРЕГ VI-A  Румъния-България 2021 – 2027, в партньорство с румънска организация.

Разяснена бе и Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 /ИСУН 2020/. Показани бяха предимствата на системата при кандидатстване и отчитане. От 2015 г. до сега, ИСУН 2020 има вече 220 000 потребители и са спасени близо 50 000 дръвчета чрез електронното кандидатстване, оценяване и отчитане.

На края на срещата всички дискутираха представените процедури и Стратегията на МИГ Балчик- Генерал Тошево.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg