Подобрена енергийна ефективност на административната сграда на Община Трявна

ОИЦ - Габрово взе участие във финално събитие в Община Трявна за представяне на постигнатите резултати от изпълнението на проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Трявна“. Проектът е финансиран по процедура BGENERGY-2.002 „Енергийна ефективност в сгради“ по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за периода 2014-2021 година. Партньор по проекта е „Норск Енерджи“, Норвегия.

Проектът има за цел подобряване на енергийните характеристики на административната сграда на Община Трявна и трансформацията й в сграда с близко до нулево потребление на енергия.

Изпълнението на проекта включи мерки за енергийна ефективност, като полагане на топлоизолация и дъсчена обшивка по фасадите, демонтаж и монтаж на нова дограма, топлинно изолиране на покривни пространства, инсталиране на LED осветителни тела и фотоволтаична система за производство на енергия.

Чрез тези мерки Община Трявна постига въвеждане на енергоспестяващи практики за отопление, охлаждане и осветление, което доведе ще до намаляване на енергопотреблението и подобряване качеството на живота на населението.

Общата стойност на проекта е 897 701,14 лв., от които 763 045,97 лв. са европейско финансиране, а 134 655,17 лв. са национално финансиране.