ЕКИПЪТ НА ОИЦ СЛИВЕН УЧАСТВА В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ФИНАСИРАН ПО ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ“

Екипът на Областен информационен център Сливен участва в пресконференция по проект „Укрепване на капацитета на Община Сливен в областта на социалните услуги и личната помощ“, който се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 - 2027 г.  На събитието бяха представени целите, дейностите и екипа на новосъздадения „Информационно–консултативен център“.

Основна цел на проекта е осигуряването на плавно и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ в Община Сливен и предоставянето на по-ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението чрез укрепване на капацитета на общината в изпълнението на правомощията й в социалната сфера.

За да улесни достъпа до актуална и пълна информация и консултиране на максимално широк кръг от граждани, включително и на хората с увреждания е създаден фронт-офис „Информационно консултативен център“ Сливен. В него работи екип от обучени специалисти, които ще информират и консултират гражданите за всички функциониращи в общината социални услуги и подкрепящи дейности, реда за тяхното ползване и насочване съобразно потребността.

Информационно–консултативния център се помещава в сградата на Център за работа с деца на улицата, намираща се на бул. Стефан Стамболов № 6.

В рамките на проекта са предвидени обучения на специалистите, които са пряко ангажирани с дейността на фронт-офиса и на доставчиците на социални услуги в Община Сливен. В резултат на проведените обучения се очаква 51 души от община Сливен, ангажирани с политиките в социалната сфера да повишат своите компетентности и умения за осигуряване на качествени и ефективни услуги за населението.

Проектът се изпълнява със 100% безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд плюс в размер на 420 304 лева и е с краен срок 20.04.2025 година.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.