ЕКСПЕРТ НА ЕК СЕ ВКЛЮЧИ В СЪБИТИЕ НА ОИЦ - БЛАГОЕВГРАД

Информационните системи на България и на Европейския съюз за средствата от европейските фондове бяха представени в Благоевград. Публичното събитие беше организирано от Областен информационен център – Благоевград, съвместно със Стопански факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“.

По време на срещата бяха показани възможности за извличане и начини за представяне на информация относно проекти, финансирани със средства от фондовете на ЕС. Гост-лектор на събитието беше г-н Амори Бизьо - експерт „Информация и комуникация“ в Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейска комисия. С презентацията си той представи „Кohesio“ - информационна система на Европейската комисия за проекти и бенефициенти на територията на страните от ЕС. 

„Kohesio“ е изчерпателна база данни, която предлага лесен и прозрачен достъп до актуална информация за проекти и бенефициенти на цялата територия на страните от ЕС. Базата данни съдържа повече от 1,5 милиона проекта и приблизително 500 000 бенефициенти, каза по време на събитието г-н Амори Бизьо.

Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН, беше представена от г-н Георги Стратиев - началник отдел „Информационни системи“, Дирекция „Централно координационно звено“, Министерство на финансите.  По интересен и достъпен начин той представи информация за изпълнението на програмите, действащи на територията на България, съфинансирани със средства от ЕС.

Участие в събитието на ОИЦ – Благоевград взеха студенти и преподаватели от Стопански факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Експертите на ОИЦ – Благоевград показаха на гостите значими проекти на територията на Благоевград, изпълнени с европейски средства.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com