ОИЦ – Добрич приключи инициативата „Бъдеще на кохезионната политика на ЕС“

Близо 100 души се включиха в инициативата „Създай свой проект за да промениш своята общност“, част от кампанията на 27-те Областни информационни центрове „Бъдеще на кохезионната политика на ЕС“. Чрез специално създадени и разпространени анкети на хартия и онлайн, екипът на Областен информационен център - Добрич (ОИЦ-Добрич) проведе допитване в осемте общини от областта. Целта на анкетното проучване бе жителите на област Добрич да споделят своите виждания и проектни идеи, които да подобрят живота в тяхното населено място. Обобщените резултати показаха, че най-много предложения са направени за подобряване на инфраструктурата, изграждане и обновяване на спортни и детски площадки, обособяване на зелени площи и разкриване на нови работни места. След окончателното приемане на Индикативните годишни работни програми на Оперативните програми за 2019 г., ОИЦ-Добрич ще изготви и изпрати до общините информация за предвидените през 2019 г. възможности за финансиране с европейски средства. Така ще се подпомогне общинските ръководства в търсенето на финансиране за идеите и предложенията на жителите.

Няколко инициативи бяха проведени в рамките на общата кампания: граждански диалог „Бъдеще на Кохезионната политика“ - „Добрич в Европа - какво следва?!“, анкетни проучвания, безплатна кино прожекции и изнесен щанд. Близо 300 представители на общински администрации, областна управа, местния бизнес, неправителствени организации, читалища, училища, граждани и медии се включиха в кампанията, а над 2500 души са прегледали онлайн излъчения Граждански диалог.

30-та годишнина от провеждането на Кохезионната политика на Европейския съюз бе отбелязана в читалища и училища от областта с прожектиране на пет късометражни филми на европейски режисьори, част от европейската кампанията #EUandME. В НЧ "Светлина-1941"-гр. Генерал Тошево, прожектираните филми предизвикаха интересна дискусия сред учениците от СУ "Н.Й.Вапцаров" и ПГЗ "Тодор Рачински". В още две общини – Тервел и Шабла, учениците се запознаха и обсъдиха историите на млади хора, чийто живот е бил повлиян от Европейския съюз.

Екипът на Областен информационен център – Добрич благодари на всички, които бяха част от общата инициатива „Бъдеще на кохезионната политика на ЕС“ на мрежата от 27 областни информационни центъра.