Европейската седмица на мобилността ще премине под мотото „Върви с нас в Бургас“

От 16 до 22 септември в Бургас ще се проведе Европейска седмица на мобилността. Тя се организира от Община Бургас и Областен информационен център, като тази година ще премине под наслов „Върви с нас в Бургас“.

Основната идея на инициативата е да се провокират жителите на града да се придвижват пеша, както и да се привлекат повече хора, които да карат колело и да използват градския транспорт. Това би допринесло за намаляване използването на личните автомобили, както и отделянето на по-малко вредни емисии във въздуха, за по-чиста околна среда.

През седмицата жителите и гостите на Бургас ще могат да се включат в събитията от програмата, в която приказни герои ще помагат на деца и възрастни да пресичат улиците по пешеходни пътеки, в близост до училища в първия учебен ден. Съвместно събитие на КАТ, Българския червен кръст и Сдружение SOS – ПТП, ще представи правилата за безопасно движение по пътищата и оказването на първа долекарска помощ пред ученици.

В Седмицата на мобилността ще пътуваме в приказния свят на Малкия принц с Насимо. Българският стрийт арт художник ще облагороди пространството около подлеза на „Операта“.

На площад „Тройката“ ще бъде направена демонстрация за това как се използва основният инструмент за придвижване на незрящите - „Белият бастун“.

Нощен велопоход ще събере ентусиасти, за да покаже необходимостта от използването на фарове, стопове и светлоотразителни ленти.

През Седмицата ще бъде продължена и добрата практика от придвижването с велосипед до работното място. „Всеки, който кара колело е мой приятел“ е мотото на кампанията, с която бургаска фирма насърчава служителите си, които по този начин ще допринесат за опазване на околната среда.

На 22-ри септември зоната около „Пантеона“ в Бургас ще се превърне в притегателна точка за всички, които желаят да научат малко повече за алтернативното предвиждане чрез открити тренировки, форумна част с лекции и разнообразни активности. В късния следобед стотици отново ще застанат на старта на бегаческия фестивал „Бургас Рън 2019“, който се провежда за втора поредна година в града ни. Организаторите не са забравили и любителите на уличното изкуство и спорта, за които са подготвени различни демонстрации, забавни игри, състезания и изненади.

Редица известни бургазлии вече изявиха желание да се включат и участват в различните събития – вижте повече на фейсбук страниците на Община Бургас, Областен информационен център – Бургас и на Бургас Рън:

https://www.facebook.com/Burgas.Municipality/

https://www.facebook.com/Oblasten.informacionen.centur.Burgas/

https://www.facebook.com/events/434601157182405/

https://www.facebook.com/events/491677518278267/

 

ОИЦ – Бургас е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Областен информационен център – Бургас

гр. Бургас, ул. „Трапезица“ 5

тел.: 056/ 826 136

e-mail: oic.burgas@eufunds.bg; oic.burgas@gmail.com