Млади предприемачи, ментори и финансови експерти събра Европейският ден на предприемача 2019

Повече от 100 млади предприемачи, мениджъри в известни компании, ментори, финансови експерти и представители на институции и академичната общност си дадоха среща на Европейския ден на предприемача 2019 г., който се проведе на 7 ноември в Дома на Европа в София. Ежегодният форум за насърчаване на предприемачеството бе организиран от Областен информационен център – София, Научноизследователския сектор на Софийския университет "Св. Климент Охридски“, Министерството на икономиката и студентската организация „Бизнес клуб“ към Софийския университет.

Темата на събитието тази година беше: „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“, а фокусът традиционно бе върху младежкото предприемачество, възможностите за финансиране и менторските програми, осигуряващи допълнителни знания на предприемачите. Мениджъри в известни компании, ментори, финансови експерти и представители на институции и академичната общност очертаха възможностите за подпомагане на младите бизнесмени, а пътя си към успешния бизнес споделиха утвърдени предприемачи. Освен това присъстващите хора с интереси за стартиране на бизнес и „прохождащите“ предприемачи имаха възможност да се срещнат с консултанти и потенциални инвеститори.

„Нашите усилия са насочени към осигуряването на благоприятни условия за стимулиране реализацията на всяка позитивна идея, която може да се превърне в бизнес“, каза в приветственото си слово заместник-министърът на икономиката г-жа Лилия Иванова. Останалите официални гости на форума бяха директорът на Научноизследователския сектор на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Божил Добрев, който откри официално събитието и благодари на съорганизаторите за доброто дългогодишно партньорство, както и доц. Александър Георгиев, декан на Стопанския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, който очерта приоритетните нови сектори и инициативите, по които факултетът работи.

Управителят на ОИЦ – София Анна Генчева представи възможностите за безвъзмездно финансиране на предприятията в рамките на оперативните програми на ЕС в България до края на 2019 г. и през 2020 г., както и параметрите на финансовите инструменти по оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“.

Презентацията може да бъде намерена на следния линк.

Всички останали презентации от форума ще бъдат качени на уеб сайт на Европейски ден на предприемача: https://ede.uni-sofia.bg/