ОТВОРИ ВРАТИ НОВАТА БИБЛИОТЕКА В БУРГАС

На 1 април новата библиотека „П.К. Яворов“ започна да посреща своите малки и големи посетители, след като със заповед на министъра на здравеопазването се разреши работата на културните институции.

Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ и има за цел цялостното преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека.

Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви очакват приятни изненади. Интериорът е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигурява отлична експонация на книгите. Специално внимание заслужават и модерните „джаджи“, с които е оборудвана библиотеката - Z space стена, интерактивният магичен под Funtronic, огромен LED екран и други интересни технологични решения.

Проектът за изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 г., когато бе направена символично първата копка. Основната му цел бе да събере на едно място целия библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати в 4 филиала на библиотеката. Официално първи прекрачиха прага на културната институция представили на културния елит на Бургас, сред които маестро Стефан Диомов, както и бивши библиотечни ръководители и служители. Те не скриха удивлението си от впечатляващата сграда, от интериорните и екстериорни решения.

Това е най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България. Тя обхваща всички представителни групи на населението от различни възрастови групи в Бургас и Бургаска област, работи активно за привличане на младите хора като посетители. 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас