ОИЦ-РУСЕ ОТКРИ ИЗЛОЖБА «ЕВРОПА ПОДКРЕПЯ РУСЕ»

     Изложба «Европа подкрепя Русе» откри на площада пред Съдебната палата Областният информационен център – Русе. Тя показва творческата интерпретация на отличените в конкурса за рисунка проекти, реализирани в община Русе с финансовата подкрепа на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Освен отличените рисунки гражданите на Русе могат да видят и информация за броя на договорите по различните оперативни програми в общината през програмен период 2014 – 2020 според платформата ИСУН 2020 и да получат информация за ОИЦ и неговите дейности.  

     Изложбата е част от годишното голямо събитие на центъра, което се осъществява също под мотото «Европа подкрепя Русе». При официалното му откриване управителят на ОИЦ Камелия Махакян сподели, че цялата инициатива се осъществява с цел популяризиране на европейските фондове и на осъществените с тях проекти, каквата е една от дейностите на центъра.

    Събитието започна с откриване на работилнички за деца. Сред тях бяха и възпитаници на лятната занималня на Центъра за ученическо техническо и научно творчество-Русе (ЦУТНТ). Те редиха пъзели, оцветяваха знамената на европейски държави, строиха с лего, рисуваха.

     Голям интерес сред участниците предизвика викторината с въпроси за ЕС и дейностите, които някои от оперативните програми финансират. Всяко дете, което даде правилен отговор, получи подарък. Междувременно на изнесения щанд на ОИЦ родителите на децата, участници в конкурса, и други граждани получиха информационни и рекламни материали, които популяризират ЕСИФ и успешни проекти в Русе и областта, осъществени с тяхната финансова подкрепа.

     Събитието и талантът на децата бяха уважени от кмета на Русе Пенчо Милков. Той бе впечатлен от рисунките и благодари на малките художници за любовта, с която са пресъздали багрите и красотата на нашия град. Лично той връчи наградите и грамотите на всички участници. Както беше записано в регламента, журито отличи с голяма награда (висококачествена Bluetooth колонка и участие в изложба) авторите на 10 от общо 38-те участници. Поради големия брой на хубавите рисунки, то реши да поощри още 10 с участие в изложбата. Специални награди бяха връчени и от името на Община Русе, на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав“ и на Художествена галерия – Русе. Всички останали участници също бяха стимулирани със специални грамоти и малки подаръци.