ОИЦ-РУСЕ СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА „ВЛЕЗ В МРЕЖАТА“

     След Пловдив и Русе бе домакин на кампанията „Влез в мрежата“, с която  Програма “Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 се включи в Конференцията за бъдещето на Европа.  В нея активно участваха младежи и възрастни хора, които по забавен начин бяха въвлечени в интернет мрежата. В същото време представители на ПРЧР и доброволци  събираха предложения от гражданите за дигиталното бъдеще на Европа. В анкетирането активно се включиха и експертите на Областния информационен център – Русе, които заедно с Община Русе, Бюрото по труда, МГ „Баба Тонка“, Младежкия дом, клубове и танцови школи, бяха партньори на събитието в дунавския град. 

     Водещи на събитието, което премина под мотото „Бъдещето е в твоите ръце“, бяха Александър Кадиев и Катерина Евро. Празникът започна с танц на популярното предизвикателство "Йерусалема”, което привлече публиката и я зареди емоционално. Танцувални умения показаха децата от Младежкия дом в Русе, танцово студио „Импулс“, мажоретен състав „Екстрийм“, народните танцьори от фолклорно танцово студио „Зора“, певците от хор „Св. Георги Победоносец“, вокална група „Приста“ и бойците от спортен клуб „Калагия“.

     Ученици от Математическата гимназия „Баба Тонка“ бяха разпределени в отбори с по-възрастни хора от публиката, за да им помагат в усвояването на различни задачи, свързани с дигитални умения – да си платят сметките, да влязат в интернет сайт, да създадат електронна поща, да пазаруват онлайн и да проведат видеоразговор. За най-бързите отбори имаше атрактивни награди. Награди имаше и за публиката, към която водещите задаваха въпроси, свързани с тяхната интернет грамотност.

     След Русе кампанията „Влез в мрежата“ продължава във Варна, Стара Загора, Бургас, Сандански и София. Анкетите от всички събития ще бъдат обобщени и изпратени на Европейската комисия, с което България се включва в картата на Конференцията. Всеки, който иска да изрази мнението си, ще може да го направи и в сайта на програмата – https://esf.bg/, където анкетата е публикувана в електронен вариант.