Още три сгради започва да санира Община Севлиево с европейско финансиране

Още три жилищни блока ще бъдат санирани по проекта на Община Севлиево със средства на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020: „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Севлиево, на адрес: ул. „Стара планина“ №129, ул. „Хаджи Димитър“ №2 и ул.“Раковска“ №3".

Начало на строителните дейности постави кметът на Община Севлиево, д-р Иван Иванов на официална церемония на ул. „Стара планина“ №129. Малко преди това в зала 200 на Общината екипът по изпълнение на проекта, с ръководител зам.-кмета Невена Тодорова, разясни целите и очакваните резултати, след като санирането приключи.

Събитието уважиха и Румяна Дъчева – секретар на община Севлиево, гл. архитект на община Севлиево Пламен Пенев, инж. Николай Миндалов – представител на строителя „Еко Традекс Груп”, Ирена Бойновска и Пенчо Койчев – експерти в Областен информационен център – Габрово. Присъстваха и екипът за управление на проекта, общински съветници, служители на Общинската администрация, домоуправители на жилищните сгради, граждани.

Молитва и водосвет за успешно завършване на строителните дейности отслужи отец Стилиян. Той нарече да има „здраве и успех във всяко едно начинание“.

„Особено ми е приятно днес да бъдем заедно тук, за да поставим началото на изпълнението на този проект, който вие от доста време очаквате“, каза д-р Иванов. Той посочи, че ползите са много. Основните са, че се удължават експлоатационните характеристики на сградите и през зимата ще се усети разлика в сметките за отопление. „Мога да ви поздравя, че бяхте от първите, които успяхте да си проведете събранията, да заявите желание за участие в тези проекти, тъй като това се случва благодарение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., без никакво финансиране за ваша сметка. Вие сте от щастливците, защото вероятно в следващите години подобни проекти и програми ще се осъществяват с частично съфинансиране от собствениците“, посочи кметът и благодари на екипа от Община Севлиево, който работи по проекта, за да бъде той одобрен и стартиран. Д-р Иван Иванов призова хората да бъдат търпеливи към строителите. „Общувайте с тях, накрая резултатът е добър и ще видите ползите“, категоричен бе кметът.

Изпълнението на проекта ще допринесе за подобряване на жизнената среда на 147 домакинства и ще подобри експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите. В съответствие с хоризонталните политики на ЕС, проектът ще допринесе до изпълнение на политиките на местно и национално ниво в областта на рационално използване на енергийните ресурси и опазване на околната среда. В сградите ще се постави топло и хидроизолация на покрива, включително и водоотвеждане, топлоизолация на външните стени, мазилка и боядисване. Ще се смени външната дограма, ще се изгради мълниезащита и достъпна среда за хора с увреждания.

Проектът е на стойност 1 482 259.06 лв., от които 1 259 920.21 лв. европейско и 222 338.85 лв. национално съфинансиране.