ОИЦ- РУСЕ УЧАСТВА В СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ПО ПРОГРАМА БАЛКАНИ – СРЕДИЗЕМНО МОРЕ 2014 – 2020

         Областният информационен център – Русе участва с презентация в семинар на тема „Възможности пред производителите на храни за финансиране, външни пазари и иновации“. Събитието се организира от Бизнес център за подпомагане на МСП – Русе в рамките на международен проект FOCUS – „Повишаване на конкурентоспобността на МСП предприятия от хранително-вкусовата  промишленост чрез транснационални клъстери“, финансиран по програма INTERREG Balkan - Mediterranean.

         Експертът Диана Аврамова запозна аудиторията с актуалната процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ по ОП „Иновации и конкурентоспобност“.  Целта на тази подкрепа е чрез инвестиции в машини и линии да се подобри конкурентоспобността и да се засили експортният  потенциал на фирмите, изтъкна тя. Представи условията за допустимост на кандидатите, като акцентира върху изискването те да развиват основата си икономическа дейност  в една от определените  в Националната стратегия  за насърчаване на малките и средни предприятия (НСНМСП) 2014 – 2020 групи сектори  на икономическа дейност.  Обърна внимание и  на демаркацията с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 . Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) за един проект по процедурата е 100 000 лева, а максималният е до 500 000 лева за микро предприятия, до 750 000 лв. за малки и до 1 млн. лева за средни предприятия. Аврамова разясни и много други детайли, свързани с допустимите и недопустими дейности и разходи, подготовката, подаването и оценката на проектите.

           С оглед възможностите за финансиране на производителите на храни експертът от Национална служба за съвети в земеделието – офис Русе Анета Джелепска представи отворени към момента и предстоящи мерки по ПРСР 2014 -2020.

          Мениджърът на проект FOCUS  в Бизнес център за подпомагане на МСП Екатерина Йорданова запозна участниците в семинара с проект FOCUS и възможностите, които той предоставя на фирмите за оценка на техните нови бизнес идеи и разработване на реалистични бизнес планове, за търсене на партньори.

         В програмата на събитието участваха лектори от различни други организации, които говориха за международните стандарти за качество и безопасност на храните, за начините да се разшири достъпът до нови външни пазари и за възможностите да се проучи потенциалът на фирмите за нови бизнес идеи.