АГНЕС МОНФРЕ ДАДЕ СТАРТ НА КАМПАНИЯТА „ЕВРОПА В МОЯ РЕГИОН“ ОТ РУСЕ

В Деня на Европа Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия, постави началото на инициативата "Европа в моя регион" от Русе. Информационната кампания е под мотото „Преоткрий Русе - градът на първите неща“ и бе обявена заедно с кмета на града Пенчо Милков.

„За нас е особено важно европейските политики да се водят не само между ръководствата на институциите, но да достигат реално до хората и особено до младите“, заяви г-жа Монфре. Тя и кметът отбелязаха постиженията в обновяването на градската среда с европейски средства с акцент върху два проекта, които станаха фокус на кампанията:  „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства“ и „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“. Първият е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“  2007 – 2013, а вторият по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

След края на пресконференцията гостите от Брюксел и кметът на Русе разгледаха обновения кей на река Дунав и обсъдиха развитието на града и региона през последния програмен период.

В рамките на кампанията по-късно през деня се проведе образователна игра с участието на местния инфлуенсър Мирослав Митев и ученици от основното училище „Любен Каравелов“. Образователната дигитална игра „Преоткрий Русе: Играта“, се състои от 8 загадки, скрити по маршрут от градски забележителности, който започна от пл. „Хан Кубрат“, също обновен по проекта за благоустройство на ул. „Александровска“.  

Освен на празничния 9 май в търсене на съкровищата на Русе до края на юни ученици от русенските училища и техните семейства ще могат да се включат, като сканират QR код и намерят отговорите на забавни въпроси.

Вниманието на русенци към местното културно наследство и към постиженията в благоустройството на центъра на града с европейски средства ще бъде ангажирано и чрез фотоконкурса Преоткрий Русе“ (https://www.facebook.com/events/384503720251172).