Обществено обсъждане в Троян на Концепция „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна Гора и Средна Стара планина“

Дата на събитието
Време на провеждане
11:00

На 22 март 2024 г. (петък), от 11:00 до 11:30 часа, в залата на Община Троян, ще се проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна Гора и Средна Стара планина“, с водещ кандидат Община Карлово. Концепцията за ИТИ има за основна цел да изгради устойчива и интегрирана рамка за социално-икономически растеж, опазване на околната среда и подобряване на качеството на живот в населените места на общините Карлово, Троян, Хисаря и Брезово.

Настоящата КИТИ се фокусира върху структурирането на два стълба на местната икономика–стимулиране на инвестициите в индустриални паркове и в устойчивото развитие на туризма в целевата група, тъй като и четирите общини разполагат с впечатляващ ресурс от недвижимо културно и природно наследство. На територията на община Троян обект на интервенция е „Археологически комплекс „Состра“–Римски кастел и Римска крайпътна станция“, който е недвижима културна ценност с национално значение. Свързваща артерия между партньорските общини е планинският проход Троян-Кърнаре, за който се предвижда изграждане на снегозащитни съоръжения на участъци от републикански път II-35 с цел целогодишната му проходимост.

За участие в публичната дискусия са поканени водещите кандидати и партньори, както и широката общественост в лицето на местния бизнес и синдикалните структури, академичната общност, неправителствени организации, граждани и техни сдружения и др.

Присъстващите на събитието заинтересовани страни ще имат възможност да се запознаят с концепцията за ИТИ, да споделят свое мнение за инвестициите, предложени за финансиране, както и да попълнят анкета „за“ или „против“ представената концепция.  

Презентация на концепцията: https://docs.google.com/presentation/d/1JEtDz9-AwaKTGMGcSYbPlNTCMW8ZCsCU_C593Ss-qXk/edit?usp=sharing

Онлайн анкетата за гласуване: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfYoabWIoJjVKqbvCV3FzSP9_fC1k3Rs2ueZcDkov-eHSG7QQ/viewform

Може да изпращате възражения или препоръки, до три дни след датата на общественото обсъждане, на електронната поща на Областен информационен център – Ловеч: oic.lovetch@gmail.com.

         

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.

 

ОИЦ
Ловеч