Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0034

Дата на събитието
Време на провеждане
11:00

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0034 „Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура – Важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югоизточен регион”, с водещ кандидат Национална Спортна Академия “Васил Левски“, ще се проведе на: 

  • 12.04.2024 г. от 11:00 ч. в зала Културен център “Артиум”, град Несебър ;

Настоящата Концепция има надобщинско значение и допринася за развитието на функционални зони и връзки на общините-партньори, обединени за постигане целите на ИТСР на ЮИР. В рамките на интегрираните политики добавената стойност на подхода на функционалните райони е видна особено в сферите на териториалното устройство, икономическото развитие и подобряването на достъпността/ мобилността. Подходът на функционалните райони е особено подходящ за разрешаване на определени проблеми, като например: ограничаване на стихийната урбанизация чрез адаптиране на споделени и координирани планове за териториално устройство; подобряване на акцента на някои от категориите инвестиции, като например бизнес инфраструктура, качество и наличност на публичните услуги, мобилността, административния капацитет; осигуряване на по-добри, по-ефективни и интегрирани услуги, например, съвместно управление на училища, интегриране на обществения транспорт. Същевременно той има потенциала да преодолява възникващи проблеми (като например миграция или изменение на климата), за които са необходими по-иновативни решения, но се стреми да стане основна част в рамките на процеса на създаване на политики. В Концепцията е включен гр. Сливен - областен център, с категорията на средните градове, от трето йерархично ниво , съгласно НКПР (86 275 д.). Тези градове успешно балансират влиянието на много големите градове и предотвратяват ефекта от моноцентричното развитие в територията на региона. Сливен подкрепя развитието на северните части на ЮИР , поради своята демографска големина и стабилност, налични функции с регионално значение в сферата на икономиката, социалната сфера, образованието, култура. Партньор на Сливен е гр. Несебър, град от четвърто йерархично ниво, съгласно НКПР (13 083 д.),Тези градове са центрове, предлагащи работни места и основни услуги със значение за повече от една община. Те са избрани с оглед подходящото им местоположение в територията на областите, демографската им големина, наличните им функции с над общинско значение в сферата на икономиката, социалната сфера, образованието, културата, въпреки занижените им социално-икономически показатели. Стимулирането на градовете–центрове ще се осъществява чрез съчетаване на различни инструменти – собствени инструменти на регионалната политика и инструменти на секторните политики. По същество това е подходът на интегрирани териториални инвестиции. Общините могат да подпомогнат успешното прилагане на този подход чрез създаване на пълноценни съюзи на базата на междуобщинско сътрудничество. Предизвикателството се състои в преодоляването на разпокъсаността и на неефективните действия, дължащи се на административните граници, както и в осигуряването на по-координирани действия между териториите, тоест на териториална интеграция.

 

Линк към презентацията на КИТИ BG16FFPR003-2.001-0034 „Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура – Важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югоизточен регион”:

https://docs.google.com/presentation/d/1pQgCBRcnkh0SDWkf9kBF_t6BTSlkJcIVShjLKSOy31M/edit?usp=sharing

Приканваме ви да попълните онлайн анкета и да оставите мнение и препоръки за КИТИ BG16FFPR003-2.001-0034 „Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура – Важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югоизточен регион”на следния линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-5JZPBhEWcRlZmy_nchCJ2dV86bBfyvMgxTJ2-OmXxgrUfA/viewform?usp=sf_link

* Ако имате проблем с отварянето на връзките, моля да ги копирате в адресния ред на браузъра.  

 Всяко заинтересовано лице или страна може да направи препоръки или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ-Бургас / Звено за публични консултации към РСР на ЮИР не по-късно от 20.04.2024 г.: oic.burgas@gmail.com.

 

Областен информационен център – Бургас е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на кохезионната политика на Европейския съюз в Република България.
 

Областен информационен център – Бургас

Тел. 056/826136

e-mail: oic.burgas@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/oblsaten.informacionen.center.burgas
ОИЦ
Бургас