Новини от ОИЦ - Бургас

На 12 април в Културен център “Артиум”, град Несебър се проведе обществено обсъждане на три концепции за интегрирани териториални инвестиции, преминали успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост:

Областен информационен център – Бургас, като част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие за Югоизточен регион проведе публично обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „История, съвременност и бъдеще в хармония.

На 10 април в заседателна зала №2 на Община Карнобат се проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0121 „Подобряване на образователната, спортната и зелена градска инфраструктура и постигане на устойчива градска мобилност – важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал в ЮИР“ с водещ партньор Община Карнобат, която е преминала успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост.

Областен информационен център – Бургас, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие за Югоизточния регион, стартира провеждането на публични обсъждания на Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) от Област Бургас.

Девет са концепциите преминали успешно етапа на оценка на административно съответствие и допустимост.

Концепциите ще бъдат обсъдени в периода 10-19 април 2024 г. в общините Карнобат, Несебър, Бургас, Айтос и Царево.

На 27 март експерти от Областен информационен център – Бургас взеха участие в „Регионална среща на социално отговорните работодатели - устойчиво развитие и отговорен бизнес“, която се проведе в Индустриален и логистичен парк Бургас.

По време на форума бяха представени възможностите за развитие на условията в България за реализиране на социална отговорност, партньорството между институциите, както и прилагане на добри примери и успешни практики, осигуряване на съвременни модели на приобщаваща заетост и по-добър живот за хората с увреждания.

Лодкостоянката в бургаския квартал „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране на малки плавателни съдове в региона. За нуждите на пристана са осигурени 4 зарядни станции за електрически лодки, соларни панели за топла вода, водолазно оборудване, както и специална кофа за автоматично захващане на плаващите отпадъци и допълнителен понтон.

Внедряването на иновативните технологии превръща лодкостоянката в квартал „Крайморие“ в своеобразен хъб за електрически лодки, чрез щадящо околната среда намаляване на въглеродните емисии в атмосферата.

На 15 февруари експерти от Областен информационен център – Бургас взеха участие в информационно събитие, организирано съвместно с Индустриален и логистичен парк Бургас и колеги по проект „Развитие на социалната икономика“, Фокус -точка гр. Бургас.

По време на форума бяха представени политиката по социална икономика, отворени процедури и предстоящи възможности за европейско финансиране на микро-, малки и средни предприятия. Разгледани бяха и преимуществата на трансграничните партньорства.

Новите кафяви съдове са предназначени за всички обекти, които генерират биоразградими отпадъци. Към тях спадат домакинствата, училища, детски градини, заведения за обществено хранене, пазари, търговски обекти, хотели, болници и други.

От специалните съдове вече се възползват живеещите в комплекс „Зорница“. Следващата седмица в системата предстои да бъде включен комплекс „Изгрев“, като поетапно ще бъдат обхванати всички комплекси и квартали в града.

Експерти от Областен информационен център - Бургас взеха участие в регионална конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция с подкрепата на Европейската комисия. Форумът се проведе  на 06 Февруари в Център за съвременно изкуство и библиотека "Пейо К. Яворов", град Бургас.