Новини от ОИЦ - Велико Търново

В Горна Оряховица започна раздаването на хранителни продукти за нуждаещите се по Програма за храни. Пунктът за раздаване на хранителните продукти се намира на ул. „Вичо Грънчаров“ № 19, и в него дежурят доброволци от БЧК и служители на общинската администрация. Пунктът ще работи до 31 май, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 ч. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Историческият музей в гр. Павликени е пред финализиране на дейностите по проект, свързан с обновяване на материалната база на културната институция и модернизиране на музейната експозицията. Проектът „Ревитализиране на пространството, реновиране и обновяване на експозициите в Исторически музей – Павликени“ е реализиран по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Той е на стойност 880 000 лв., финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Срокът за изпълнение на заложените дейности е 22 месеца.

Областен информационен център - Велико Търново участва в информационно събитие, част от Националното информационно турне на София Тех Парк „Пътят на предприемача“. Инициативата се реализира в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България и с подкрепата на европейската мрежа Enterprise Europe Network (EEN). Домакин на събитието в старата столица бе Областна администрация - Велико Търново.

На 11 април 2024 г. в конферентната зала на Областен информационен център - Велико Търново се проведе информационна среща за представяне на възможностите за кандидатстване по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ (ПРР) 2021-2027 г. В събитието се включиха представители на общинска и областна администрация, териториални звена на държавни структури, бизнеса, висши учебни заведения, граждански сдружения, неправителствени организации, културни институции и други заинтересовани страни.

Община Павликени подписа договор за техническа помощ за инвестиции в „Зоокът Павликени“. Общата стойност на проекта е 199 253 лв. - безвъзмездна финансова помощ по приоритет 3 „Биологично разнообразие“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца. Това е и един от първите седем проекта за развитие на зоопарковете в страната, които получават финансиране по процедура „Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини“ от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС).

Във Велико Търново се проведе информационен ден за представяне на процедура „Разработване на иновации в предприятията“  по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027 г. Подробностите по нея бяха разяснени от експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК), към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Събитието се проведе със съдействието и участието на екипа на Областен информационен център – Велико Търново.

В Гербова зала на Областна администрация – Велико Търново се проведе информационно събитие посветено на Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег VI-А Румъния-България“ 2021-2027 г.

В проявата взеха участие Валентин Михайлов, зам.-областен управител на област Велико Търново, Светослав Кьосев, зам.-председател на Двустранна търговска камара България – Румъния (ДТКБР), представители на общинските администрации от региона и др. В събитието се включи и екипът на Областен информационен център – Велико Търново.

В две населени места в община Павликени бе даден старт на дейностите по рехабилитация на обществени зелени площи и изграждане на детски площадки. Заложените дейности са по проект „Рехабилитация на обществени зелени площи, детски площадки и площадно пространство в населените места на община Павликени – с. Вишовград и с. Димча“, финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, процедура на Местна инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“, мярка 7.2.

С обществени обсъждания в гр. Горна Оряховица и гр. Велико Търново Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново приключи провеждането на публични дискусии на одобрените на първи етап Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ). В периода 11-20 март 2024 г. в седем общини бяха организирани общо 16 публични обсъждания на 10 концепции за ИТИ за територията на Великотърновски регион.

На 19 март 2024 г. в Община Горна Оряховица се проведе публично обсъждане на концепциите:

Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново проведе поредица от обществени обсъждания на одобрени Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за територията на област Велико Търново, които успешно са преминали етапа на проверка за Административно съответствие и допустимост (АСД).