Новини от ОИЦ - Плевен

През първата седмица от информационната кампания в област Плевен експертите от Областния информационен център се срещнаха с живеещи и работещи в Гулянци, Долна Митрополия, Никопол и Левски. Интересът на повечето посетители на мобилния щанд на ОИЦ - Плевен е свързан с възможностите за подпомагане развитието на малките населени места, както и с желанието да санират и да подобрят енергийната ефективност на домовете си.

От 7 до 17 юни 2022 г. екипът на ОИЦ – Плевен организира изнесена приемна във всяка от 11-те общини на областта. Целта на кампанията е всички заинтересовани да получат актуална информация за възможностите да кандидатстват за подпомагане от европейските фондове.

На 6 юни екипът на Областния информационен център в Плевен проведе първата си неформална среща за годината с представители на националните и регионалните медии в областта.

   Официална церемония по откриване на реконструираната с европейски средства пречиствателна станция в с. Божурица, област Плевен, се състоя на 31 май 2022 г. с участието на представители на оперативна програма „Околна среда“ 2014 - 2020

На 14 май 2022 г. екипът на ОИЦ – Плевен участва в бизнес форума “Иновации и перспективи в Плевен”, организиран от Ротари клуб Плевен Центрум, Браншовата Бизнес Камара Плевен, Търговско-Промишлената Палата  – Плевен и Ротаракт Плевен Центрум. Домакин на събитието бе областният управител Иван Янчев, а ръководителите на над 50 компании от региона пристигнаха на срещата, за да дискутират с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и експерти от министерството възможностите за бизнес развитие и подкрепа от Европейските структурни и инвестиционни фондове и национални програми.

На 10 май 2022 г. ученици от 10 а и 10 б клас на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен отбелязаха Деня на Европа и Европейската седмица в България заедно с експертите от Областния информационен център.

В началото на срещата гимназистите получиха възможност да проверят своите знания и иформираност за историята и структурата на Европейския съюз чрез кратка викторина, в която се включиха с голям ентусиазъм.

Няколко поколения граждани от 3 държави се срещнаха на 9 май в Плевен по проекта „Нова Декларация на Шуман“ на фондация „Съвременна плевенска медия“

На 29 април 2022 г. екипът на ОИЦ – Плевен посрещна представители на медиите на първата си пресконференция по новия проект, който обезпечава финансово дейността на Центъра до края на 2023 г.

   Напредва работата по въвеждането на съвременни екологични транспортни средства в обществения транспорт на територията на община Плевен. В началото на април започна изграждането на местата на зарядните станции за новите електрически автобуси в града. Дейността е част от проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.