Новини от ОИЦ - Търговище

Областният информационен център – Търговище  представи онлайн прилагането на новия регионален подход в България през програмен период 2021 – 2027 г. и изпълнението на Интегрирани териториални инвестиции. Събитието бе част от общата кампания на Мрежата от информационни центрове за тази година, която се реализира в периода 16 ноември – 15 декември 2020 г. Управителят на ОИЦ-Търговище Милчо Тонев обясни какви са приоритетите за градското развитие и подкрепата за регионите в новата Оперативна програма за развитие на регионите (ПРР) в България.

Основните предизвикателства пред развитието на регионите в следващите 7 години  и предстоящото информационно събитие на тема: „Прилагането на новия регионален подход в България през програмен период 2021 – 2027 г. и изпълнението на Интегрирани териториални инвестиции“ бяха анонсирани на пресконференция от Областния информационен център – Търговище.  В конферентната видеовръзка по Skype участваха журналисти от местни, регионални и национални медии от област Търговище.

Зpeлищeн тypниp пo пeйнтбoл събра в Търговище за четвърти път над 100 участника. Играта се организира през почивните дни от Областния информационен център в града, като част от инициативата „Дни на Европа“. Състезателите се включиха в предварително формирани отбори, с осигурени професионална екипировка и оръжие.

20 oтбopa oт пo пет човека пpeмepиxa cили в битĸитe пo cxeмaтa нa диpeĸтнa eлиминaция в гopичĸaтa в парка „Бopoвo oĸo".

С изложба и изнесен щанд Областният информационен център – Търговище сложи началото на двудневните прояви „Дни на Европа 2020 г.”. На алеята в парк „Борово око” жителите и гостите на града имаха възможност да разгледат изложба с успешни европейски проекти. В постери, с кратка информация и снимки, тя представя добри практики от изпълнени проекти с европейско финансиране в област Търговище.

Областният информационен център -Търговище (ОИЦ) подготвя 4-то издание на инициативата „Дни на Европа”, която ще се проведе на 11 и 12 септември 2020 г. в областния град. През двата дни ще бъдат организирани различни информационни, културни и спортни прояви за широката общественост, с цел да се повиши осведомеността за Европейския съюз, това стана ясно на пресконференция дадена от организаторите.

С близо 120 млн. лева се очаква да бъдат подпомогнати земеделците, засегнати от усложнената обстановка заради пандемията. Парите за компенсации ще се отпускат по новата извънредна мярка 21 от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. (ПРСР). Това стана ясно на информационна среща в гр. Антоново, организирана от Областния информационен център – Търговище.

Стопаните на малки животновъдни ферми, пчеларите и производителите на плодове и зеленчуци ще могат да модернизират обектите си, като закупят техника и оборудване или инвестират в строителство по подмярка 4.1.2 “Инвестиции в земеделски стопанства” на Програмата за развитие на селските райони. Новото е, че отпада изискването за доказване на минимум 33% доход от земеделска дейност. Целта на изменението е да се кандидатства по-лесно по подмярката, каза Милчо Тонев, управител на Областния информационен център - Търговище.

Областният информационен център - Търговище проведе изнесени приемни в Омуртаг и Антоново.

Две изнесени приемни по актуални и предстоящи процедури по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР) проведе на 24 и 29.06.2020 г. Областният информационен център – Търговище.

Първата приемна привлече интереса на десетки граждани на град Омуртаг и села от общината на 24 юни.

В рамките на информационната кампания на 29 юни беше проведена и приемна в град Антоново.

11-годишната Велиана Ангелова от Търговище е големият победител в онлайн съревнованието за снимка/видео „Пътешествие под карантина”, което Областният информационен център – Търговище организира в навечерието на 9 май – Ден на Европа. Нейният видеоклип събра 234 гласа подкрепа. Момичето, което е IV клас в СУ „Св. Седмочисленици” мечтае да пътува до Италия. Извънредната обстановка заради коронавируса осуетява плановете на семейството за пролетна екскурзия до страната на Ботуша, сподели Велиана при връчването на наградата.

В поредица от две срещи в Търговище и Попово, Областният информационен център – Търговище запозна бизнеса с възможността да получи между 3 и 10 хиляди лева безвъзмездна помощ, ако е изпаднал в затруднение след началото на кризата.