Новини от ОИЦ - Търговище

Областният информационен център – Търговище проведе, на 12.03.2024 г., публични консултации за Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за обновяване на градската среда в община Търговище. В зала 74 на Община Търговище бяха представени КИТИ: BG16FFPR003-2.001-0106 „Устойчиво развитие на територията, обновяване и модернизация на градската среда в град Търговище“ на Община Търговище и BG16FFPR003-2.001-0126 „Икономика и мобилност в интерес на хората “ на Община Добрич, в която партньор е и Община Търговище.

С адмирации за предвидените дейности и пълна подкрепа премина представянето и публичното обсъждане на  „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства с използване на инструментите по програма № BG16FFPR003-2.001-Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ,) с Водещ партньор – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, проведено от Областния информационен център-Търговище на 06.03.2024 г., в кафе-театъра на ОНЧ „Напредък 1864“.

Областният информационен център (ОИЦ) – Търговище, част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие - Североизточна България, стартира с пресконференция публичните обсъждания на Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които се планира да се реализират на територията на Търговище.

Областният информационен център (ОИЦ) – Търговище, част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие Североизточна България, ще проведе публични обсъждания на четирите одобрени  за административно съответствие и допустимост Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които е планирано да се реализират на територията на Търговище.

Дейностите ще стартират с пресконференцията на 05.03.2024 г., вторник, от 14:00 ч., в офиса на ОИЦ-Търговище.

Заключителна пресконференция по проект „Осигуряване функционирането на Областен информационен център Търговище“ (2022-2023 г.), финансиран по  ОП “Добро управление“, ЕСФ, проведа на 20.12.2023 г. ОИЦ-Търговище. В пресконференцията взе участие ръководителят на проекта, зам.-кмет на община Търговище, Валентин Велчев. Присъстваха зам.-кметовете на общините: Търговище Сюзан Алиосманова, Антоново Емине Якубова,  Опака Бахар Мустафова, представители на областната и общинските администрации, управлението по образование, неправителствения сектор,  медии и други.

Областният информационен център в Търговище проведе работна среща за представяне на брошура със знакови проекти на Община Търговище за изминалия програмен период, като база за реализиране на интегрираните териториални инвестиции през новия до 2027 г.

             В информационното събитие участваха областният управител Гергана Цонева, заместник-кметовете на община Търговище Сюзан Алиосманова и Валентин Велчев, представители на общинската и областната администрации, партньори от НПО и медии.

Над 2 500 деца и родители са ползвали услугите по проект „С грижа за теб“, реализиран от Община Търговище по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Услугите, между които и мобилни, са предоставяни в два центъра в Комплекса за здравни и социални услуги в общността (КЗСУО) на ул. „Росица“ №2 в гр. Търговище.

Проектът е с продължителност 86 месеца, до края на септември 2023 г. Общата стойност на дейностите - 1,7 млн. лв., от които 85%  европейско финансиране.

Над 30 жители и гости на град Попово се включиха на 15 септември в изнесената приемна на Областния информационен център-Търговище (ОИЦ) по време на Националното специализирано изложение на ягодоплодните и Фестивала на малината.

На щанда на ОИЦ  посетителите имаха възможност да се запознаят с информационни материали, свързани с настоящия програмен период и подхода за реализиране на Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Бяха поставени въпроси и за мерките за енергийна ефективност на предприятия и жилищни сгради, включително еднофамилни.

Серия от информационни срещи и консултации за възможностите за кандидатстване с Концепции за интегрирани териториални инвестиции (Концепции за ИТИ) проведе през месец август екипът на Областния информационен център-Търговище.

В тях се включиха представители на областната и общинските управи, Регионално управление на образованието, неправителствения сектор, здравеопазването и граждани.

Анкетно проучване за прилагането на новия инструмент Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) и изпълнението на интегрирани проекти през програмен период 2021-2027 г. започна Звеното по медиация към Областния информационен център-Търговище, като част от експертния състав на Регионалния съвет за развитие.