СТАРТИРА ПРИЕМ НА ПРОЕКТИ ПО ПРОЦЕДУРА BG14MFPR001-3.001 „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие”

Дирекция „Морско дело и рибарство“ – Управляващ орган на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритет 3 „Осигуряване на условия за устойчива синя икономика в крайбрежните, островните и вътрешните райони и насърчаване на развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури”, вид дейност „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие”, като

ОБЯВЯВА процедура чрез подбор на проекти: № BG14MFPR001-3.001 „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие”

Основната цел на процедурата

Финансова помощ се предоставя за извършване на дейности по изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите, които допринасят за развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и производство на аквакултури, в крайбрежните и вътрешните райони на страната и по поречието на р. Дунав.

Приложими режими на държавни/минимални помощи:

По процедурата ще се финансират дейности, които:

  • са със свободен обществен достъп;
  • са организирани по нетърговски начин;
  • имат изключително локално въздействие и са предназначени за ползване само от населението в границите на населени места от територията на МИРГ;
  • имат чисто местно въздействие и следователно не оказват въздействие върху търговията между държавите членки.
  • са само за нестопански дейности от лица, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. 

Бенефициентите по настоящата процедура не попадат в определението за предприятие и икономическа дейност (т.е. съответният субект не извършва икономическа дейност) дори и извършвайки дейности, които по смисъла на Регламент (ЕС) 2021/1139 попадат в приложното поле на държавните помощи, при изпълнението на функции от общ интерес, но допустими съгласно Регламент (ЕС) 2021/1139, то тези дейности не представляват държавна помощ. Дейностите по чл. 25 и чл. 33 по смисъла на тази дефиниция се считат като „непомощ“, поради неизпълнение на четирите компонента на държавната помощ, описани в чл. 107 от ДФЕС.

Финансовото подпомагане по дейностите по подмярката няма да представлява „държавна помощ“ по смисъла на чл. 107, параграф 1 от ДФЕС.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

Проектите следва да се изпълняват на територията на Република България.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 694 309.00 лева.

Финансовата помощ по реда на този вид дейност е: 70% финансирана от ЕФМДРA и 30% съфинансирана от националния бюджет.

Финансовата помощ за извършване на допустими разходи е в размер до левовата равностойност на 25 000 лв. за Местна инициативна рибарска група (МИРГ), прилагала подхода ВОМР в периода 2007-2013 г. и/или 2014-2020 г. на територията или на част от територия, за която се кандидатства и 30 000 лв. за местни партньорства, които не са прилагали подхода ВОМР в периода 2007-2013 г. и 2014-2020 г.

Интензитет на безвъзмездната финансова помощ – 100%.

Съответствие с принципите на хоризонталните политики на ЕС

По настоящата процедура следва да е налице съответствие на проектните предложения с принципите на хоризонталните политики на ЕС. Проектното предложение трябва да се изпълнява в съответствие с политиката на ЕС за равенството между мъжете и жените, интегрирането на принципа на равенство между половете и отчитането на социалните аспекти на пола.

Проектното предложение  следва да съблюдава и принципите, заложени в „Хартата на основните права на ЕС и „Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (КПХУ) в съответствие с Решение 2010/48/ЕО на Съвета в съответствие с член 15 на Регламент (ЕС) 2021/1060.

Във Формуляра за кандидатстване, в т. „Допълнителна информация, необходима за оценка на проектното предложение“, кандидатите следва да представят описание на съответствието на проектното предложение с посочените принципи на хоризонталните политики на ЕС и принципите, заложени в Хартата на основните права на ЕС и КПХУ.

Заложените в проекта принципи ще се проверява на етап изпълнение на проектното предложение. При подаване на искане за окончателно плащане, бенефициентът следва да представи информация как изпълнява заложените принципи на хоризонталните политики на ЕС и принципите, заложени в Хартата на основните права на ЕС и КПХУ.

Информация по какъв начин се изпълняват хоризонталните политики и принципи на ЕС следва да бъде предоставена и при отчитане на дейностите по проекта.

Допустими за финансиране са следните дейности:

Допустими дейности за подготвително подпомагане са:

  • учредяване на местно партньорство, когато такова не е вече учредено;
  • популяризиране на подхода ВОМР (само за територии на общината, които не са прилагали подхода ВОМР през програмни периоди 2007 – 2013 г. и/или 2014 – 2020 г. на териториите или част от териториите, за които се кандидатства) и популяризиране на процеса на разработване на стратегия за ВОМР, с цел осигуряване на публичност и информираност;
  • обучение на местни лидери и заинтересовани страни;
  • проучвания и анализи на територията;
  • изготвяне на стратегия;
  • координация на изпълнението на подготвителните дейности.

Дейностите, за които се предоставя финансова помощ, трябва да са извършени на територията на действие на местното партньорство или МИРГ.

Пълният пакет документи и условията за кандидатстване и условията за изпълнение по процедурата са публикувани на следния интернет адрес на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове : www.eufunds.bg.

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

 

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.02.2024 г.

Файлови документи
Прикачен файл Size
3.1.zip 24.26 MB
3.1 обява.doc 560.5 KB
МДР-ПП-09-135_21-12-2023.pdf 139.45 KB