СТАРТИРА ПРИЕМ НА ПРОЕКТИ ПО ПРОЦЕДУРА BG14MFPR001-1.001 „Контрол и правоприлагане”

Приоритет: 1. Насърчаване на устойчивото рибарство, възстановяването и опазването на водните биологични ресурси

Дирекция „Морско дело и рибарство”, Управляващ орган на Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. (ПМДРА) кани Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в качеството си на конкретен бенефициент да представи проектни предложения по процедура чрез  директно предоставяне BG14MFPR001-1.001 „Контрол и правоприлагане”

            По настоящата мярка, режимът на държавните/минимални помощи не е приложим.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

Индикативният бюджет по процедурата е 23 733 549,18 лева.

Съответствие с принципите на хоризонталните политики на ЕС

По настоящата процедура следва да е налице съответствие на проектните предложения с принципите на хоризонталните политики на ЕС. Проектното предложение трябва да се изпълнява в съответствие с политиката на ЕС за равенството между мъжете и жените, интегрирането на принципа на равенство между половете и отчитането на социалните аспекти на пола.

Проектното предложение  следва да съблюдава и принципите, заложени в „Хартата на основните права на ЕС и „Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (КПХУ) в съответствие с Решение 2010/48/ЕО на Съвета в съответствие с член 15 на Регламент (ЕС) 2021/1060.

Във Формуляра за кандидатстване т. „Допълнителна информация, необходима за оценка на проектното предложение“, кандидатите следва да представят описание на съответствието на проектното предложение с посочените принципи на хоризонталните политики на ЕС и принципите, заложени в Хартата на основните права на ЕС и КПХУ.

Заложените в проекта принципи ще се проверява на етап изпълнение на проектното предложение. При подаване на искане за окончателно плащане, бенефициентът следва да представи информация как изпълнява заложените принципи на хоризонталните политики на ЕС и принципите, заложени в Хартата на основните права на ЕС и КПХУ.

Информация по какъв начин се изпълняват хоризонталните политики и принципи на ЕС следва да бъде предоставена и при отчитане на дейностите по проекта.Проектите следва да се изпълняват на територията на Република България.

Финансовата помощ по реда на тази мярка е безвъзмездна, предоставя се в рамките на определения бюджет за мярката в ПМДРА 2021 - 2027 г. и е в размер до 100% от общите допустими разходи за дейности.

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от  ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Пълният пакет документи за кандидатстване са публикувани в ИСУН и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg.

Настоящата процедура чрез директно предоставяне на конкретен бенефициент по Вид дейност 1.4.1 „Контрол и правоприлагане” е без краен срок за подаване на проектни предложения.

Файлови документи