Новини от ОИЦ - Благоевград

Изпълнените дейности по проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“ бяха представени по време на заключителна пресконференция днес. Ръководителят на проекта и директор на дирекция „Европейски проекти и програми“ в Община Благоевград Георги Ивановски представи крайните резултати и постигнатия ефект от реализирането на всички заложени дейности по проекта.

При голям интерес от страна на заинтересовани страни и общественост преминаха обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции в град Гоце Делчев. Три концепции бяха представени по време на събитията в южния град от Елена Михова – експерт в ОИЦ – Благоевград и член на Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион. И трите концепции предвиждат изпълнение на дейности на територията на община Гоце Делчев и са преминали успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост.

Три концепции за интегрирани териториални инвестиции представи днес екипът на Областен информационен център – Благоевград пред обществеността в Струмяни и Симитли. Събитията бяха уважени от областния управител Мария Димова, заместник – областния управител Христо Ангелов, общински кметове, кметове  на кметства и много граждани. Обсъжданията преминаха при голям интерес и от страна на представители на различни организации и институции и получиха одобрението им чрез изготвени от Звено за публични консултации анкети.

С представяне на две Концепции за интегрирани териториални инвестиции в Благоевград на 18 април стартира цикълът от обществени обсъждания, които Областен информационен център – Благоевград ще проведе на територията на Благоевградска област. Като част от Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион ОИЦ – Благоевград организира обществени обсъждания на пет КИТИ, преминали първи етап на оценка и предвиждащи изпълнение на дейности на територията на областта.

Областен информационен център – Благоевград, като част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие (РСР) на Югозападен регион (ЮЗР) представи днес, по време на пресконференция - Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за област Благоевград и график за провеждане на публични обсъждания.

Общо пет са концепциите, които преминават успешно оценка на АСД, чиито проектни идеи включват дейности, които ще бъдат изпълнявани на територията на област Благоевград.

В Националния пресклуб на БТА – Благоевград  се проведе местна конференция по проект "Европа на Балканите: Общо Бъдеще" на Българска телеграфна агенция. Конференцията беше открита от генералния директор на БТА Кирил Вълчев. Приветствия към участниците отправиха и  председателят на борда и генерален директор на гръцката национална новинарска агенция АНА-МПА Емилиос Пердикарис, генералният консул на България в Солун Антон Марков и ръководителят на управляващия орган на програмите за териториално сътрудничество на Гърция Мария Незерити.

Емблематичната сградата на Камерна опера и НЧ „Никола Й. Вапцаров - 1866“ ще посреща жители и гости на Благоевград напълно обновена. Сградата бе открита символично днес от зам.-кмета по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев.

Европейските проекти, които изпълнява Община Благоевград и идеите за актуализация на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) представи кметът на Благоевград  Методи Байкушев по време на обществено обсъждане. Община Благоевград ще подобри публичната инфраструктура с проекти на стойност между 150 млн. лв. и 200 млн. лева.

 

Областен информационен център (ОИЦ) – Благоевград, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югозападен регион (ЮЗР), ще организира през месец април поредица от публични обсъждания.

Пет концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които съдържат една или повече проектни идеи за дейности, които допринасят за развитието на област Благоевград, преминаха етап на оценка Административно съответствие и допустимост.

Напредъкът по изпълнение на проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ представиха днес партниращите си организации. Проектът се финансира по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Бенефициент е Община Благоевград, а дейностите се изпълняват в партньорство с Фондация „Тръст за социална алтернатива“, Сдружение „Л.И.Д.Е.Р. – Личностни идеи и действия за ефективни решения“ и „Pirin Holding“ AS, Кралство Норвегия.