Новини от ОИЦ - Велико Търново

В две населени места в община Павликени бе даден старт на дейностите по рехабилитация на обществени зелени площи и изграждане на детски площадки. Заложените дейности са по проект „Рехабилитация на обществени зелени площи, детски площадки и площадно пространство в населените места на община Павликени – с. Вишовград и с. Димча“, финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, процедура на Местна инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“, мярка 7.2.

С обществени обсъждания в гр. Горна Оряховица и гр. Велико Търново Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново приключи провеждането на публични дискусии на одобрените на първи етап Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ). В периода 11-20 март 2024 г. в седем общини бяха организирани общо 16 публични обсъждания на 10 концепции за ИТИ за територията на Великотърновски регион.

На 19 март 2024 г. в Община Горна Оряховица се проведе публично обсъждане на концепциите:

Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново проведе поредица от обществени обсъждания на одобрени Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за територията на област Велико Търново, които успешно са преминали етапа на проверка за Административно съответствие и допустимост (АСД).

На 1 март 2024 г. Община Горна Оряховица сключи допълнително споразумение с Управляващия орган на програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 за удължаване с 6 месеца на дейностите по проект „Грижа в дома в община Горна Оряховица“, съфинансиран от Европейски социален фонд плюс. Проектът започна на 12 февруари 2023 г. и е със срок до 12 април тази година. С допълнителното споразумение, срокът за изпълнение на дейностите по проекта се удължава до 12 октомври 2024 г.

Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР), ще организира през март поредица от публични обсъждания. В рамките на събитията ще бъдат представени одобрените Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за територията на област Велико Търново, които успешно са преминали етапа на проверка за Административно съответствие и допустимост (АСД). Общо 10 концепции за ИТИ ще бъдат обсъдени в периода 11-20 март 2024 г.

Община Велико Търново доразвива и надгражда интегрираните здравни и социални услуги за пълноценен и качествен живот на най-уязвимите групи в обществото. Това става с удължаване на проекта „Грижа в дома“, чрез който хора с увреждания или такива в невъзможност да се обслужват сами, ще продължават да получават здравна, социална, психологична и др. индивидуална подкрепа в домашна среда. Средствата за удължаването и надграждането на проекта за грижа в дома са осигурени по линия на Европейски социален фонд плюс, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

В качеството си на бенефициент Община Павликени изпълнява дейностите заложени в проекта „Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на гр. Павликени и гр. Бяла Черква, община Павликени“. Проектът се финансира от Европейския съюз и се реализира по Процедура BG-RRP-4.025 „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление - ПОКАНА 1“ от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Екипът на Областен информационен център – Велико Търново оказа съдействие при подготовката и участва в провеждането на местна конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, с бенефициент Българската телеграфна агенция (БТА). Проектът се реализира с финансиране от Европейската комисия, а събитието се проведе в Регионалния пресклуб на БТА във Велико Търново. Акцент на форума бяха успешни европроекти по трансграничното сътрудничество, образованието и културата във Великотърновска област.

Общинската Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в гр. Горна Оряховица вече използва ново съвременно оборудване в работата си. Апаратурата е закупена с европейски средства по проект „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., с бенефициент Министерство на здравеопазването (МЗ).

Общо 46 многофамилни жилищни сгради в общините от област Велико Търново са одобрени за саниране с европейски средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).