Новини от ОИЦ - Видин

Със срещи в Белоградчик и Чупрене стартира информационният цикъл на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин) за Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ), който ще обхване всички общини в областта. Целта е да бъдат привлечени към активност максимално широк кръг от заинтересовани страни от местната общност от област Видин преди отварянето на втората покана за кандидатстване по ИТИ.

 

Информационни срещи за Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) ще проведе екипът на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин) във всички общини от областта. Темата на първия за годината информационен цикъл на центъра е „Нов подход за финансиране  от Структурните фондове на ЕС в периода 2021-2027 г. – Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“.

За първи път в България, в следващите три дни, ще се проведат публични обсъждания на концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Обсъжданията ще бъдат проведени от Областен информационен център – Видин (ОИЦ) във връзка с функциите на центъра като Звено за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на Северозападен район *.  

Публичните обсъждания ще обхванат концепциите за ИТИ в област Видин, преминали успешно етапа на проверка за административно съответствие и допустимост (АСД).

Подробна информация и обобщен график на обсъжданията, вижте тук:

Над 110 души се включиха в откритите приемни на Областен информационен център-Видин проведени в края на месец ноември и началото на месец декември в единадесетте общини на областта. Това заяви днес, на среща с медиите, управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова, която направи подробно обобщение на зададените въпроси и проявения интерес към източниците на подкрепа от ЕС.

С открити приемни за възможностите за финансиране от ЕС в Чупрене и Ружинци започна вторият за годината информационен цикъл на ОИЦ-Видин, който обхваща всички единадесет общини на областта.

Открити приемни за възможностите за финансиране от ЕС ще проведе във всички единадесет общини на областта екипът на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин). Потенциалните бенефициенти ще могат да зададат на място, в населените си места, своите въпроси за актуалните и предстоящи възможности за финансиране от програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление 2021-2027, Интегрираните териториални инвестиции, енергийната ефективност за гражданите и бизнеса, както и за други източници за подкрепа от Съюза.

Има интерес към разработване на концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) в област Видин, е изводът от проведените две срещи и допитване до заинтересованите страни, проведени от управителя на Областен информационен център-Видин д-р Мариела Савкова, в качеството й на регионален медиатор към Експертния състав на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район за планиране, които се проведоха в периода от 14.06.2023 г. до 5 август 2023 г.

Управляващият орган на водещата програма по прилагане на интегрирани проекти в шестте планови райони на страната - „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. -  обяви за първи път възможност за кандидатстване с концепции за ИТИ, с краен срок  27.09.2023 г., 17:30 часа. Във връзка с това Областен информационен център – Видин и Звеното по медиация започват кампания за популяризиране на Интегрираните териториални инвестиции в област Видин, която ще се проведе през месеците август и септември 2023 г.

8 общини от област Видин осигуряват здравно-социални услуги за хора с увреждания и възрастни хора по процедурата на Програма „Развитие на човешките реурси“ 2021-2027 "Грижа в дома". Общата стойност на проектите на общините Видин, Белоградчик, Брегово, Грамада, Димово, Макреш, Ружинци и Чупрене е 2 993 043 лева.

Над 150 души се включиха в откритите приемни на Областен информационен център-Видин през месец май, като тази обиколка в общините от областта е една от най-успешните от началото на създаването на центъра през ноември 2011 г. Това заяви днес, на среща с медиите, управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова, която направи подробно обобщение на зададените въпроси и проявения интерес към източниците на подкрепа от ЕС на откритите приемни центъра в единадесетте общини на областта.