Новини от ОИЦ - Кюстендил

На 11.04.2024 г. се проведе информационно събитие под наслов „Деня на отворените врати“ в „Център за услуги – Хъб 1 и мобилните Хъб 2 и Хъб 3“ по проект „Образование и грижи в ранна детска възраст в Община Кюстендил“. Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ и се изпълнява от Община Кюстендил в партньорство със Сдружение "Център за регионално развитие РОМА".

Областен информационен център (ОИЦ) – Кюстендил, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югозападен регион (ЮЗР) ще проведе публични обсъждания на концепции за интегрирани териториални инвестиции преминали етапа на оценка за административно съответствие и допустимост.

Представители на Областен информационен център – Кюстендил взеха участие в трансгранична конференция Скопие – Кюстендил, организирана от Българска телеграфна агенция. Конференцията е част от проект на Европейската комисия на тема „Европа на Балканите: Общо бъдеще", който е  насочен към постигане на целите на Европейската комисия за подкрепа за създаването на работни места, конкурентоспособност на бизнеса, икономически растеж и подобряване качеството на живот на гражданите.

На 22 март в сградата на Исторически музей, гр. Дупница се проведе заключителна пресконференция и откриване на обект по проект „Преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей— гр. Дупница”.

В рамките на проекта е предвиден комплекс от дейности, свързани с преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей – гр. Дупница с цел развитие на културната инфраструктура и подобряване условията за достъп до културен живот:

На 29.02.2024 г. в ЕГ „Д-р Петър Берон“ град Кюстендил стартира работата по проект „PLAY JET – Младежи за справедлив преход“ на Junior Achievement България и  WWF Bulgaria по Програма Еразъм+ на Европейския съюз.

Проектът е насочен към учебни заведения от въглищните райони. В него  участват 7 училища от Перник, Радомир, Кюстендил и Бобов дол. Учениците са в гимназиална възраст и   ще работят със свои връстници от Сърбия, Северна Македония и Черна гора.

Безплатна информация и консултации за реализиране на проекти за енергийна ефективност са сред услугите на „Звената за обслужване едно гише“, от които могат да се възползват всички заинтересовани лица. За това информира Любомира Велинова, управител на ОИЦ – Кюстендил, по време на среща с представители на сдружения на етажна собственост от община Кюстендил. Срещата беше инициирана от Община Кюстендил с цел обсъждане на резултатите от първия етап на програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради и представяне на варианти за подкрепа на гражданите, кандидатстващи по втория етап.

Общият брой на регистрираните в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН 2020) договори за изпълнение на проекти в област Кюстендил от 2014 г. до момента е 1031 на обща стойност 298 791 593 лв. Това стана ясно по време на работна среща с местни и регионални медии, проведена от ОИЦ – Кюстендил, целта на която беше да се представят постигнатите резултати по европейските програми в областта до този момент.

На 15 декември 2023 г. в офиса на Областен информационен център – Кюстендил се проведе работна среща с местни и регионални медии, по време на която Любомира Велинова, управител на Центъра, представи постигнатите резултати по приключващия в края на декември пореден проект, осигуряващ функционирането на центъра, както и новите функции на експертите след 2023 г.

На 24 октомври 2023 г. в местността „Гладни рид“, с. Радловци, община Кюстендил,  се проведе официална церемония по откриване на обект по проект „Изграждане на екологична инфраструктура за РСУО „Рила Еко“.

На 21 септември 2023г. в Килийно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Рила се проведе заключително публично събитие по проект „Консервация, експониране и осигуряване на достъпност до антична и средновековна църква „Свети Архангел Михаил“ – град Рила“.

Проектът е финансиран по Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, процедура BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“.