ПО-ЧИСТА ВОДА ПОЛУЧАВАТ ДВЕ ОБЩИНИ В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН С ПОДКРЕПА ОТ КОХЕЗИОННИЯ ФОНД

   Официална церемония по откриване на реконструираната с европейски средства пречиствателна станция в с. Божурица, област Плевен, се състоя на 31 май 2022 г. с участието на представители на оперативна програма „Околна среда“ 2014 - 2020

   Единственият партньорски проект във ВиК сектора между две общини, „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия”, съфинансиран от оперативна програма „Околна среда“ чрез Кохезионния фонд, създава условия за устойчиво развитие на целия регион, за чиста околна среда и здравословен начин на живот. Най-мащабният обект „Реконструкция на обща пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) за група населени места от общините Плевен и Долна Митрополия", намиращ се в с. Божурица, беше официално открит на 31 май 2022 г. Гости на събитието бяха Антон Тонев – заместник главен директор на Главна дирекция "Оперативна програма „Околна среда", Красимир Илиев – началник-отдел „Техническа верификация" в Главна дирекция „Оперативна програма "Околна среда" в Министерството на околната среда и водите, представители на общинските администрации, на екипа и изпълнителите по проекта, експерти от ОИЦ – Плевен, репортери от регионалните и националните медии.

   В приветствията си домакините, зам. кметовете на общините Плевен и Долна Митрополия – Стефан Милев и Георги Йончев подчертаха значението на инвестицията за хората, които живеят в обхванатите населени места. Тя има непосредствено отношение здравето на човека и към природата. Изтъкнато бе, че модерното, отговарящо на европейските стандарти, съоръжение е единствената пречиствателна станция в България за две общини. Водният цикъл е немислим без пречистването на отпадните води по съвременен начин. Новите машини и съоръжения гарантират постигането на параметрите за пречистена вода и качеството на получените утайки, намаляване на експлоатационните разходи, непрекъснат режим на работа и гъвкави възможности при променлив хидравличен товар на съоръженията. От подобреното качество на услугата ще се възползват над 130 000 жители в района.

   Договорената стойност на обекта е 33 466 560.00, до момента са отчетени 30 669 977.91 (ИСУН).

   В рамките на проекта вече са изпълнени и въведени в експлоатация и водопроводната и канализационната мрежа на гр. Долна Митрополия и довеждащият колектор до ПСОВ, водопроводната и канализационната мрежа на гр. Тръстеник, помпената станция и довеждащият колектор до ПСОВ – етап IА, канализационните и съпътстващите водопроводни мрежи на селата Буковлък и Ясен.

   Разходите по BG16M1OP002-1.006-000 „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия”, възлизат общо на 116 139 798.03 лв., от които договорената безвъзмездна финансова помощ е 87 154 601.54 лв. Изплатени към 31 май 2022 г. са 77 974 503.99. Крайният срок за приключване на дейностите е 30 юни 2024 г.