„ЕВРОДОМ“ ПОВИШИ ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ СИ КАПАЦИТЕТ И КАЧЕСТВОТО СИ С НОВА МАШИНА, ЗАКУПЕНА ПО ОПИК 2014 - 2020

      Областният информационен център – Русе посети производствената база на мебелна фирма „ЕВРОДОМ“ ЕООД с цел запознаване на резултатите от проект, финансиран чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“.  

      „Едностранно кантираща немска машина от най-висок клас е доставена и внедрена по проекта. Новата техника беше много важна за нас, тя позволи да подобрим качеството на своята продукция, защото е автоматизирана и снабдена със система за отчитане на грешки от оператора.  Благодарение на нея увеличихме производствения си капацитет, намалихме с 10 до 15 % брака, което от своя страна доведе до по-висока ресурсна ефективност“ – коментираха от ръководството на фирмата.  Освен материали за производството на мебели с новата машина се пести и електрическа енергия, а това допълнително води до подобряване на производствения процес и до повишаване на конкурентоспособността на дружеството.  Не е за пренебрегване и екологичното въздействие върху околната среда.  

      Реализираната инвестиция  позволява на  „ЕВРОДОМ“ да запази своите големи чуждестранни клиенти, сред които са  компании като шведската IKEA, английската CONRAN, швейцарската MODULAR, а също така да намери нови пазари. Пред екипа на ОИЦ-Русе ръководството на фирмата сподели, че би искало да кандидатства за постигане на енергийна ефективност, след като новата програма "Конкурентоспособност и иновации в  предприятията" 2021 - 2027 бъде одобрена. 

      Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  от 269 728 лева на  „ЕВРОДОМ“ ЕООД“  е подписан на 24.02. 2020 г., а проектът е приключен през септември 2021 г.   Общата стойност на проекта е 449 547 лева, а съфинансирането он страна на бенефициента е 179 819 лева.