ОБЩИНА РУСЕ ОЗЕЛЯНЯВА ПЕШЕХОДЕН ПОДЛЕЗ ПО ПРОЕКТ ЗА АДАПТАЦИЯ КЪМ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

      Експертна консултативна среща, в която участва и ОИЦ-Русе,  проведе вчера Община Русе във връзка с изпълнение на проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“  на Европейското икономическо пространство(ЕИП).

      В Русе идентифицираният проблем в резултат от  климатичните промени е ефектът „топлинен остров“ в урбанизираната територия. За смекчаване на последствията от високите температури по проекта пилотно ще бъде озеленен пешеходният подлез на кръстовището на бул. „Цар Освободител“, „Липник“ и   „Скобелев“. Идейният проект предвижда: премахване на част от павираната настилка и подмяна с плочи на тревна фуга с цел намаляване на повърхността, която се нагрява; вертикално озеленяване на стените около площадното пространство чрез монтиране на мрежа и засаждане на катерливи растения, което допълнително ще редуцира ефекта на топлинния остров; ще бъдат изградени перголи и ще се засядат подходящи растения с цел засенчване; ще бъдат изградени съоръжения за пулверизация с вода , питеен фонтан и поливна система, за да се гарантира устойчивост на растителността.  Реализираните мерки ще допринесат мястото да се социализира, а не просто да бъде територия за бързо преминаване.      По време на обсъждането, архитекти и еколози одобриха идеята, но я допълниха, а предложенията им бяха записани, за да бъдат взети под внимание при подготовката на заданието за инвестиционно проектиране.  

      Както стана ясно, проектът „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ има за фокус градските пространства в партньорските общини. Общо 10 са неговите партньори: Националният доверителен екофонд и Норвежката асоциация на местните и регионални власти и общините Русе, Варна, Бургас, Кърджали, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Столична община.  До момента представители на българските местни власти са преминали обучение и три работни срещи с другите партньори. По време на посещение в норвежкия град Берген са се запознали с иновативни мерки, приложени там срещу наводненията от изключително честите валежи, както и с доклад на Норвежката асоциация за климатичните рискове на различни места по света, мерките за справянето им и добри практики, които допринасят за смекчаване на последствията и преодоляване на рисковете.  За българските градове последиците от климатичните промени се изразяват главно в: ефекта на топлиния остров , редуването на наводнения от обилни валежи с периоди на засушаване и недостиг на питейна вода и активиране на градски свлачища.

      Целта на проекта е да подготви местните власти да избират и прилагат конкретни мерки за адаптация към климатичните промени в големите градове. В края му  се очаква да бъдат изпълнени 8 иновативни мерки, по една във всяка община, да се подготвят предложения за актуализиране на общинските стратегии и планове, местните наредби и предложения за промени в националното законодателство. В резултат гражданите би трябвало да осъзнаят необходимостта от ново отношение към природата и ресурсите, за да има нашата планета бъдеще.

      Общата стойност на проекта е 2,8 млн. евро. Стартирал е през февруари 2021 г. и трябва да бъде приключен през април 2024 г.