ФЕРМЕР РАЗВИВА В С. БАТИН ФЕРМАТА СИ ЗА КОЗИ И ПОДОБРЯВА БИОСИГУРНОСТТА Й ЧРЕЗ ПРСР 2014 – 2020

      Областният информационен център – Русе посети животновъдното стопанство на Никола Атанасов в с. Батин, за да се запознае с изпълнението на проекта му по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ по Програмата за развитие на селското стопанство 2014 – 2020.

      В момента на кандидатстването Никола отглежда 64 кози-майки  и стопанисва пасище в размер на 25,5 дка.  С реализирането на проекта си той се ангажира да увеличи козите -майки до 89 и това да допринесе за развитие на фермата му и увеличаване на нейния икономическа размер с не по-малко от 2000 евро.  Друг фокус на проекта е подобряване на биосигурността. С тази цел  стопанинът преминава обучение и изгражда ограда на фермата, която ще ограничи достъпа на хора и ще попречи на нейната територия да навлизат други животни.

      „Когато преди 10 години започнах да се занимавам с животни, имах само 8 кози, а днес цяло стадо. Козите са умни, всички имат имена и се отзовават на тях. Доволен съм, че благодарение на  безвъзмездната финансова помощ мога да увелича животните и да се погрижа за опазване на здравето им.  Ето сега довършвам планираната ограда.  Полезни са ми и обученията за опазване на околната среда, за подобряване на биосигурността и за мерките при усложнена епизоотична обстановка. Лошото само е, че добър пазар на козето месо трудно се намира.“ – сподели Никола Атанасов. Той се надява, че през новия програмен период ще може отново да кандидатства за европейско финансиране, вече с цел да модернизира фермата си.

      Проектът на батинския бенефициент е на стойност 29 337 лева, като от тях над 19 хил. лева към момента са му изплатени. Крайният срок за приключване на заложените дейности е 1 септември т.г.