„Дунарит“ АД направи детски кът за децата на работниците си с подкрепата на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020

        62 деца от 3 до 13 години са записани в новия детски кът на компанията „Дунарит“ АД, който се реализира с помощта на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020.  Ежедневно той се посещава между 30 и 35 деца, разделени в две възрастови групи: от 3 до 7 и от 7 до 13 години. За тях се грижат 8 служители, повечето с педагогическо образование.  Как това на практика се случва, видя екипът на Областния информационен център – Русе при вчерашната си визита във военния завод.

         В едно наистина чудесно организирано пространство има всичко необходимо, за да се чувстват добре и малчуганите, и по-големите деца.  Че това е така, си личи от пръв поглед: една част от тях се забавляваха на двора, други се бяха посветили на различни игри, на редене на пъзели, а няколко от по-големите заедно с възпитателките четяха и смятаха, за да се подготвят за началото на учебната година.

         Сградата, където се помещава детският кът, е част от бившата детска градина в завода, която повече от 20 години не функционира. Нейният ремонт и приспособяване към новите изисквания са осъществени изцяло със средства на предприятието, а по проекта е закупено цялото обзавеждане и оборудване, вкл. компютърната и копирна техника. По проекта са наети за срок от 12 месеца за 8-часов работен ден и хората, които се грижат за децата. Те са подбрани сред безработни лица по определени критерии от фирмата с подкрепата Бюрото по труда.  

         Фирма „Дунарит“ се намира на 15 км. от Русе  и производството й е организирано на две смени, от 6 до 22 часа. Създаването на детски кът в завода е в помощ на родителите, особено в дните, когато детските градини не работят или пък са със сборни групи, както през летния сезон. Освен това ръководството отбелязва, че подкрепата на работниците в грижата за децата им е начин да се намалят закъсненията и отсъствията от работа, което от своя страната ще допринесе за по-добра професионална реализация на хората и ще повиши производителността на труда. Затова фирмата отделя допълнително средства за храна и за културна програма на децата.

         Общата стойност на проекта е 213 990 лева, от които  безвъзмездната финансова помощ е 149 793 лева, а останалите 64 197 лева са собствено съфинансиране на „Дунарит“ АД. Дейностите по него трябва да приключат до 30.06.2023 г.