45 % ОТ ДЕЙНОСТИТЕ НА ВОДНИЯ ПРОЕКТ ПО ОПОС СА ИЗПЪЛНЕНИ, ОТЧЕТЕ БЕНЕФИЦИЕНТЪТ „ВиК- РУСЕ“ ООД

Областният информационен център – Русе участва в междинна пресконференция за напредъка по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе“.

Към момента проектът е изпълнен общо на 45 %, като различните дейности са на различен етап на изпълнение. Най-напреднало е изпълнението на договора за реконструкция на ВиК мрежите в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ – общо около 97 %.

По отношение на големите водопроводи, които довеждат питейната вода на Русе, ръководителят на проекта Стоян Нейчев съобщи, че първият от тях вече е готов, а по втория остават 2 км. довършителни работи. Той даде данни и за развитието на проекта и по останалите лотове, като отбеляза, че към момента от 72 км. водопроводи са изградени 32 км., а от канализацията остават недовършени само още 4 км. Около 57 % е напредъкът по подмяната на ВиК инфраструктурата в централна градска част, където има най-големи затруднения във връзка с организацията на движението.

От ВиК коментираха, че по изпълнението има просрочени срокове, като най-съществената причина  са забавените доставки заради пандемията и войната в Украйна. Ръководителят на проекта обаче увери, че се опитват да наваксат и да минимилизират  неудобствата за гражданите, още повече че Община Русе призова с оглед началото на учебната година и безопасността на децата да се обърне по-сериозно внимание на организацията на работа.

В крайна сметка, както стана ясно, до края на годината повечето дейности ще приключат,  Ръководителят на проекта Нейчев подцчерта, че с реализирането на проекта ще се повиши ефективността на водопроводната мрежа, ще се намалят загубите на вода, ще се сложи край на безкрайните аварии и превръщането на улиците в реки при обилни дъждове. Изключително важно е, че двата квартала на Русе най-после ще имат канализация. Благодарение на проекта ще се модернизира и системата за дезинфекция и обеззаразяване на питейната вода.

Общата стойност на проекта е 128 901 043,05 лева, от които 79 710 331 лева са от Кохезионния фонд чрез ОП „Околна среда“ 2014 – 2020. 14 066 529 лева са от държавния бюджет, 13 642 223, 63 лева са собствен принос на бенефициента и 21 481 959,32 лева са недопустими разходи (ДДС). „ВиК – Русе“ ООД осигурява собственото си участие с кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Както стана ясно по време на пресконференцията, към момента отчетените разходи към УО на ОПОС над 49 млн. лева или над 38 %.